Ο γαλλικός τύπος για την Ελλάδα

Την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα, σχολιάζει η εφημερίδα Le Monde σε άρθρο με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ: ΔΥΝΗ ΔΙΧΩΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ». Όπως αναφέρει η πολιτική αυτή δεν αποδοκιμάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και από διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του αγγλοσαξονικού κόσμου. Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι συνταγές της Τρόικας κρίνονται στην καλύτερη περίπτωση ως αναποτελεσματικές και στη χειρότερη διαβρωτικές. Όσο η λιτότητα αυξάνεται τόσο η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, επισημαίνει η συντάκτρια και σχολιάζει ότι στην Ελλάδα, η πτώση των μισθών δε συνοδεύτηκε από μείωση των τιμών, «τα αγαθά στο σούπερ μάρκετ είναι τόσο ακριβά όσο στο Παρίσι».

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι «οπωσδήποτε η Τρόικα έχει λόγους να είναι δυσαρεστημένη: οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν (π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις). Όσο ο χρόνος περνά, τα χρήματα εξανεμίζονται».

Από την άλλη όμως, η επίθεση στο βασικό μισθό των νέων, στις δαπάνες υγείας ή η αύξηση του ΦΠΑ απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

Σε άλλο άρθρο με τίτλο «ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ» η Le Monde αναφέρει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Ισπανία δε θα τεθεί υπό επιτήρηση από τους πιστωτές της και τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της αφορούν μόνο στον τραπεζικό τομέα.

Σημειώνει επίσης, ότι στην Ελλάδα, για όλα τα πολιτικά κόμματα η συμφωνία για την Ισπανία δίνει ελπίδες για ανακατεύθυνση της πολιτικής λιτότητας. Στην Ιρλανδία, η αντιπολίτευση είναι δυσαρεστημένη με το σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας, καθώς θεωρεί πως οι όροι για τη Μαδρίτη είναι ευνοϊκότεροι από τους όρους για το Δουβλίνο. Ας σημειωθεί πως οι κρίση στις δύο χώρες παρουσιάζει ίδια χαρακτηριστικά, καθώς είναι αποτέλεσμα της φούσκας στην αγορά ακινήτων.

«ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ», σημειώνει η εφημερίδα Les Echos και τονίζει ότι η ελληνική και ιρλανδική αντιπολίτευση ερμηνεύουν την ισπανική συμφωνία ως επιβεβαίωση ότι οι αντίστοιχες κυβερνήσεις στη χώρα τους δε διαπραγματεύθηκαν με καλούς όρους τη διεθνή βοήθεια. Στην Ιρλανδία, η αντιπολίτευση ασκεί πίεση για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης της χώρας. Στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακίνησε το θέμα της Ισπανίας: «οι εξελίξεις στην Ισπανία επιβεβαιώνουν την άποψη που έχουμε υιοθετήσει εξ αρχής, ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει η εφημερίδα.
Πηγή: Αμαλία Διώτη, Παρίσι