Σόιμπλε: Μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά...

«Από την Ελλάδα εξαρτάται το αν θα τηρήσει τις συμφωνίες της» λεει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag.

Τονίζει ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί απόλυτα να αποφευχθεί, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα το αν θα τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

Λέει μάλιστα ότι η αποτροπή της ελληνικής εξόδου από το ευρώ ήταν «αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όταν συμφωνήσαμε στα πακέτα διάσωσης, ώστε να μπορεί η χώρα για χρόνια να ‘απελευθερωθεί’ από τις αγορές».

Πάντως, υπογραμμίζει ότι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Δεν μπορείς να έχεις το ένα, χωρίς να έχεις το άλλο», λεει ο κ. Σόιμπλε και τονίζει χαρακτηριστικά «αν κάποιος στην Ελλάδα θεωρεί ότι συμβαίνει αυτό (να μην τηρούνται οι υποχρεώσεις) ξεγελά τον εαυτό του και ξεγελά και τους άλλους».

Τέλος, εύχεται για την Ελλάδα θα έχει σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση, καθώς η παρούσα κατάσταση προκαλεί αβεβαιότητα στους πολίτες.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει «γνωρίζω πολύ καλά τις θυσίες που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό και κατανοώ τον θυμό του», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «φαντασιοπληξία» την εντύπωση ότι η βοήθεια πρέπει να δίνεται χωρίς όρους.
Πηγή: Πηγή: Reuters