Πρόταση Α. Μέρκελ για διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρώ - Αντιδράσεις

Η γερμανίδα καγγελάριος Άγκελα Μέρκελ «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο συνομιλίας του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου με τον Κάρολο Παπούλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπούλιας συνομίλησε τηλεφωνικά με την κα. Μέρκελ.

Όπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας, «είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Παράλληλα, η κα. Μέρκελ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης.
Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενημέρωσε για την επικοινωνία των κυρίων Μέρκελ και Παπούλια τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο, Αλ. Παπαρήγα Ν. Μιχαλολιάκο και Φ. Κουβέλη.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ, καθώς είναι επιλογή, που, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την πρόταση της Άγκελα Μέρκελ .
Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση και μάλιστα προεκλογικά είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί είναι σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα.


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους.
Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η προκλητική παρέμβαση της κ. Μέρκελ στα εσωτερικά μας , έχει στόχο την αριστερά! Θα γίνει μπούμερανγκ για τους συνεταίρους του μνημονίου!».

«Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα», ήταν το σχόλιό μέσω Twitter του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Όπως τονίζει «πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ». Επισημαίνει τονίζει ότι «λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».
Πηγή: skai.gr