Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών - Π. Πικραμμένος υπηρ. πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να καθοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Στις 17 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος. Ο κ. Πικραμμένος προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. .

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρότειναν για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, πρόταση με την οποία διαφώνησε το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να παγώσουν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο και να μην γίνουν αποκρατικοποιήσεις.

Στη σύσκεψη δεν παρέστη ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον αποκλεισμό του από τη σύσκεψη της Τρίτης.

Δηλώσεις των επικεφαλής

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Άριστη η επιλογή του νέου, υπηρεσιακού, Πρωθυπουργού. Και τώρα ο Ελληνικός Λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία, να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα, με αλλαγές που να γίνονται, σε μια Ευρώπη που και αυτή αλλάζει. Και από την άλλη, να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το Ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης, εκτός Ευρώπης, και της κατάρρευσης όσων είχαμε φτιάξει μέχρι σήμερα…».

Πραγματοποιώντας δηλώσεις από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο ζήτησε «η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην υλοποιήσει μέτρα για περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων και δημοσίων δαπανών».

Προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης μεταβατικής περιόδου πρέπει να υπάρξει παύση των «ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων», όπως και πάγωμα κάθε διαδικασίας πώλησης δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, εξηγώντας ότι η εν λόγω επιλογή έγινε με γνώμονα την πολυετή προϋπηρεσία του κ. Αρσένη στα σημαντικότερα υπουργικά αξιώματα, εμπειρία που θα ήταν πολύτιμη στις επερχόμενες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Οι ημέρες που μεσολαβούν έως τις εκλογές είναι ημέρες στοχασμού διότι έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της αλαζονείας και τις εμπορίας ψευδαισθήσεων», δήλωσε σε συνέχεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «συγκεκριμένα, εφικτά, ρεαλιστικά πράγματα» που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να δώσουν προοπτική και ζήτησε από τους πολίτες «να σταθμίσουν τα πράγματα βλέποντας προς το μέλλον».

Το ΠΑΣΟΚ δεν παραγνωρίζει τη δική του ευθύνη για το παρελθόν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπογράμμισε πως τώρα σημασία έχει τι λεει κανείς για το μέλλον του τόπου.

Η επικεφαλής του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να δεσμεύει το λαό.

Ακόμα επισήμανε πως το ΚΚΕ δεν πρότεινε πρόσωπα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόνισε τέλος ότι τα μικροκομματικά παιχνίδια δεν έλειψαν ούτε στη διάρκεια της σύστασης της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δήλωσε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει καμία υπουργική απόφαση, ενώ επισήμανε πως για υπηρεσιακό πρωθυπουργό οι Ανεξάρτητοι Έλληνας πρότειναν εξ΄αρχής τον κ. Πικραμμένο.

Δήλωσε ακόμα πως ο κ. Παπούλιας είχε προτείνει τον Λ. Παπαδήμο με την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας είχε αρχικά προτείνει τον Γεράσιμο Αρσένη.

Εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας αντίθετος στον ορισμού πολιτικού προσώπου στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Η μόνη αρμοδιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δήλωσε ο κ. Κουβέλης, οι οποίες σημείωσε ότι θα διεξαχθούν το πιθανότερο στις 17 Ιουνίου.


Πηγή: skai.gr