Φ. Κουβέλης: Δε θα πάρω μέρος σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Εξακολουθώ να λεω το ίδιο που έλεγα προεκλογικά, δε θα πάρω μέρος σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να έχει εκείνες τις δυνάμεις που επέλεξε ο λαός με την ψήφο του, τόνισε στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που μπορούν να υπηρετήσουν τη σταδιακή αποδέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, αλλά να ενσωματώνεται παράλληλα η ετυμηγορία του λαού, δηλαδή η αντίθεσή του στο μνημόνιο, τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο λαός είπε, δε θέλω το μνημόνιο, θέλω παραμονή στο ευρώ, αλλά θέλω να συνθέσετε κυβέρνηση με την κατάταξη των πολιτικών συσχετισμών».

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσίπρα σε Μπαρόζο, επεσήμανε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται σε καταγγελία του μνημονίου, αλλά σε επανεξέταση του στρατηγικού πλαισίου.

Χαρακτήρισε την επιστολή ως «υπαναχώρηση από όλα εκείνα που προεκλογικά διατυπώνονταν» και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θα έκανε κάτι αντίστοιχο, «αν δεν είχα διαμορφώσει αυτό που προωθώ».

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι δεν είναι δική του ευθύνη το γεγονός ότι δεν προχώρησε η εντολή που είχε στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι χάθηκε μία ευκαιρία.

Όπως είπε, από την πλευρά του είπε και δημόσια στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει και επανέλαβε ότι δε θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εκφράζει την ετυμηγορία του λαού και υπογράμμισε ότι αν δεν προχωρήσει ούτε η διερευνητική εντολή του κ. Βενιζέλου, «δε θα είναι δική μου ευθύνη».

Αναφερόμενος στα πρόσωπα, είπε ότι σε μία οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχουν φερέγγυα πρόσωπα, που να μην έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει δεχτεί πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση και δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά και επανέλαβε ότι δεν διεκδικεί τίποτε πέρα από την ικανοποίηση του να έχουμε συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο κ. Κουβέλης παράλληλα, εκτίμησε ότι πιθανότατα θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμφανίστηκε θετικός στη συνεργασία με τους Οικολόγους – Πράσινους, αλλά εκτίμησε ότι θα διεκδικήσουν την αυτόνομη παρουσία τους.

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή.
Πηγή: skai.gr