Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Την επιθυμία της η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εκφράζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse η οποία θα δημοσιευθεί αύριο.

«Πάντοτε ήθελα η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και αυτό δεν έχει αλλάξει» διαμηνύει στη συνέντευξή της.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα, 9 Μαΐου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρωτύτερα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Πίερ Στάινμπρουκ, είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη προετοιμασίας ενός σχεδίου Β που θα εξαιρεί την Ελλάδα από το ευρώ.

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί ποιες είναι οι συνέπειες των αποφάσεων, της εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, αποκαλύπτοντας την ανησυχία του για τη μετεκλογική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Βεστερβέλε ημείωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει «πώς θα εκταμιευθούν οι [επόμενες] δόσεις» του προγράμματος διάσωσης εάν η Αθήνα υποχωρήσει από την προβλεπόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών επιταγών του Μνημονίου.

Σφοδρές κατηγορίες κατά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξαπολύει πάντως ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας την υπεύθυνη για την άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ελλάα.

Πηγή: skai.gr