Κλείσιμο

O αμερικανικός τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Τις εκλογές στην Ελλάδα και την Γαλλία και τις ενδεχόμενες συνέπειες τους στους πολιτικο-οικονομικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, σχολίασαν μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.

New York Times

«Οι Γάλλοι επαναστάτησαν το ίδιο και οι Έλληνες. Και καλά έκαναν», δηλώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν.
Κατά τον κ. Κρούγκμαν η στρατηγική της ανάκαμψης μέσω λιτότητας, που επιβάλει ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έχει τελείως αποτύχει και θεωρεί ότι οι περικοπές δαπανών σε μια οικονομία υπό ύφεση καθιστούν την ύφεση βαθύτερη. Ο αμερικανός αναλυτής δίνει σαν παράδειγμα την περίπτωση της Ιρλανδίας, που παρά το γεγονός ότι έχει ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε η Ευρώπη, η οικονομία της δεν έχει ανακάμψει. Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας είναι σήμερα πολύ υψηλότερο απ’ ότι της Ισπανίας ή της Ιταλίας.
Αντί της πολιτικής λιτότητας, ο κ. Κρούγκμαν προτείνει «διάσπαση της Ευρωζώνης» έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στη Δραχμή, η Ισπανία στην Πεσέτα, κ.ο.κ. και να επιτραπεί στις χώρες αυτές να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους μέσω της υποτίμησης του νομίσματος τους. Αυτό, κατά τον κ. Κρούγκμαν συνέβη στην περίπτωση της Ισλανδίας, η οποία κατάφερε να ανακάμψει απ’ την οικονομική κρίση επειδή μπόρεσε να υποτιμήσει το νόμισμα της.
Από δω και στο εξής «τα Ηλύσια Πεδία δεν πρόκειται να επιδεικνύουν την τυφλή υποστήριξη» που έδειχναν στο Βερολίνο, καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν. «Και αυτό, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, σημαίνει ότι τώρα τόσο το ευρώ, όσο και το Ευρωπαϊκό εγχείρημα έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν απ’ ότι είχαν πριν μερικές ημέρες», σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής.

Wall Street Journal

Μια άλλη εφημερίδα, η Wall Street Journal, αναφέρεται στην απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να υποστηρίξουν «ακραία κόμματα», στις εκλογές της Κυριακής. Σε άρθρο της με τίτλο «Ο νέος Ελληνικός Εξτρεμισμός, οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τις μέχρι τώρα δεσπόζουσες πολιτικές τάσεις», καταγράφει την, όπως την χαρακτηρίζει, εντυπωσιακή αύξηση του εκλογικού μερίσματος κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Χρυσή Αυγή».
Κύριο μήνυμα αυτών των κομμάτων, «που απ’ ότι φαίνεται κρατούν στα χέρια τους την ισορροπία δυνάμεων στην Αθήνα», αναφέρει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, είναι ότι «οι Έλληνες δεν πρόκειται να αποδεχτούν άλλες εντολές λιτότητας από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο». «Οι Έλληνες έχουν λόγους που αισθάνονται αγανάκτηση έναντι των Βρυξελλών» σημειώνει το άρθρο. «Τα πακέτα βοήθειας δεν έχουν κάνει τίποτα για να περιορίσουν το ελληνικό χρέος, ή να αποτρέψουν μια πτώχευση, ενώ συνεχίζουν να επιβάλλουν στην ελληνική οικονομία καταστροφικές αυξήσεις φόρων».
Κατά την έκφραση του αρθρογράφου, η αύξηση της δημοτικότητας των περιθωριακών κομμάτων, «θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που τα κόμματα του κέντρου αποτυγχάνουν», Αλλά, τονίζει το άρθρο της Wall Street Journal: «Είναι νωρίς ακόμη να αρχίσουμε συγκρίσεις με την εποχή του μεσοπολέμου, όπου τέθηκαν οι ρίζες του φασισμού, του κομμουνισμού και του ναζισμού, στην Ευρώπη. Πάντως όμως με το να επιτρέπει στα κεντρώα κόμματα της να συνεχίσουν να αποτυγχάνουν, η Ευρώπη ρισκάρει επανάληψη του σεναρίου αυτού».

Washington Post

Στο θέμα της αύξησης της δημοτικότητας των μέχρι σήμερα περιθωριακών κομμάτων, αναφέρεται και το σχόλιο της αρθρογράφου Anne Applebaum στην εφημερίδα Washington Post με τίτλο: «Στην Ευρώπη, οι εξτρεμιστές γίνονται δεσπόζουσα τάση». Η αρθρογράφος συγχαίρει τον Φρανσουά Ολάντ για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, αλλά και τα ελληνικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και «Χρυσή Αυγή» για τα ποσοστά που απέσπασαν στις εκλογές της Κυριακής.

Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη όπου είναι εμφανές το κύμα δυσαρέσκειας, «τα περισσότερα κόμματα της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς, έχουν τώρα περισσότερα κοινά μεταξύ τους απ’ ότι με οποιοδήποτε κόμμα του κέντρου. Είναι συνήθως κατά της Ευρώπης, κατά της μετανάστευσης, κατά της παγκοσμιοποίησης και πάνω απ’ όλα κατά της λιτότητας», σημειώνει το άρθρο της Washington Post.

Η αρθρογράφος Anne Applebaum ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει την επαναφορά του φασισμού ή του Σταλινισμού στην Ευρώπη, αλλά προειδοποιεί ότι «αν τα κόμματα που προκαλούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο σήμερα επιβάλλουν την άποψη τους, θα διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και θα αποσυρθούν, ή θα προσπαθήσουν να αποσυρθούν, απ’ την παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων. Θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην εποχή που οι εθνικές κυβερνήσεις έπαιρναν τις αποφάσεις τους από μόνες τους. Πρόκειται για μια γοητευτική φαντασίωση που θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορες καταστροφές. Ακούγεται απίθανο, αλλά το γεγονός και μόνο ότι κάτι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει, δεν σημαίνει ότι κάποιος, κάποτε, δεν πρόκειται να το δοκιμάσει».
Πηγή: Πηγή: VOA, Άννα Καραγιανοπούλου