Εκλογές και ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης στους Νέους Φακέλους

Για τα αποτελέσματα, τις ανατροπές, τις εκπλήξεις των χθεσινών εκλογών αλλά και την επόμενη μέρα για τη χώρα και τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης συζήτησαν στον ΣΚΑΪ και τους Νέους Φακέλους ο βουλευτής Α' Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δράσης και πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.

Στην εκπομπή μίλησαν επίσης ο διάσημος οικονομολόγος και σύμβουλος της Μέρκελ Ντάνιελ Γκρος και ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στον κόσμο σε θέματα Ανάπτυξης και σύμβουλος του νέου Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, Φιλίπ Αγκιόν.

Ο κ. Δραγασάκης διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα που να απέχει από όσα έχει πει προεκλογικά και σημείωσε ότι το μνημόνιο δεν δημιουργεί μόνο κοινωνικές ανισότητες, αλλά δε λειτουργεί και ως οικονομικό πρόγραμμα. Μάλιστα, είπε ότι πρόκειται για «τυφλή πορεία» και το χαρακτήρισε πιλοτικό.

Αναφερόμενος στη διερευνητικό εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που θα λάβει την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι θα επικοινωνήσουν με όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, ενώ θα έχουνε επαφές και με κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, αλλά και με κοινωνικούς φορείς. Όπως είπε, ήδη έχουν δει διαφοροποιήσεις από αυτό που έλεγαν αρχικά ορισμένα κόμματα και θα συζητήσουν για προγράμματα. Όπως είπε «αν εμφανιστεί κάτι που να έχει θετικά στοιχεία, χωρίς να έχει πλήρως το δικό μας στόχο, θα το αξιολογήσουμε».

Ζήτησε πάντως, μία κυβέρνηση κοινωνικά ισχυρή και όχι «μαριονέτα συμφερόντων».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αλιβιζάτου για το τι θα κάνουν αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεχθούν την διερευνητική εντολή κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, είπε «θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά αυτή την πρόταση... θα κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια το τι συμφέρει το λαό».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, είπε ότι «όποτε γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι, δεν ζούμε όμως για τις εκλογές» σημειώνοντας πάντως ότι «αν υπάρξει πλήρης αδιέξοδο, όσο πιο γρήγορα απευθυνθείς στο λαό, τόσο καλύτερα».

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι ο χρόνος δεν περισσεύει και εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδοθεί σε ένα φιλολογικό ταξίδι διαμόρφωσης προγράμματος». Αναφερόμενος στη νίκη Ολάντ, είπε ότι εκφράζει αίτημα αλλαγής της πολιτικής στην Ευρώπη και εκτίμησε ότι θα οδηγήσει και τη Γερμανία σε αλλαγή πολιτικής επό το αναπτυξιακότερο. Για την άρνηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να δεχθούν την διερευνητική εντολή Σαμαρά, είπε ότι «με προσχήματα αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στα ελάχιστα. Φοβάμαι ότι όλα είναι προσχηματικά και μας πάνε σε εκλογές. Η ΝΔ νομίζει ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Μάνος δήλωσε «μπορούμε να απορρίψουμε το μνημόνιο αν έχουμε το δικό μας σχέδιο» και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε «για την ώρα δεν το έχω δει». Πάντως, υπογράμμισε ότι στις εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «κατέρρευσαν» και οι πολίτες αποδοκίμασαν τις πολιτικές τους. Μάλιστα, πρότεινε «να δώσουμε μία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποδειχθεί ότι είχαν δίκιο». Παράλληλα, ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι είναι επείγον να κυβερνηθεί ο τόπος.

Ο κ. Αλιβιζάτος εκτίμησε, αναφερόμενος στην εντολή που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι, θα το κάνει και η Δημοκρατική Αριστερά και θα ξημερώσει μία μέρα με κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά ο Ντάνιελ Γκρος, είπε ότι η Ελλάδα έχει διαρθρωτικά και θεμελιώδη προβλήματα και πρέπει πρώτα να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα και μετά να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογών στο μνημόνιο. Χαρακτήρισε έκπληξη τα αποτελέσματα των εκλογών και είπε ότι αν τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην οικονομία της. Επεσήμανε ότι «το ερώτημα είναι πόσο μπορεί το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει» και υπογράμμισε ότι αν ο λαός αποσύρει τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες, η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης μονομερούς διαγραφής του χρέους, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στο αν υφίσταται το ερώτημα παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, είπε ότι κανείς δε θέλει να τη διώξει, αλλά υπάρχει το ερώτημα αν μπορεί να μείνει. Όπως είπε, την απάντηση θα τη δώσει η Αθήνα. «Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η κατάσταση θα είναι δυσχερής, αλλά η Ευρώπη θα τη διαχειριστεί» εκτίμησε.

Τέλος, ο Φιλίπ Αγκιόν, σημείωσε ότι τόσο τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, απηχούν την αγωνία των ψηφοφόρων και έκανε έναν παραλληλισμό της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και στις δύο χώρες. Όπως είπε, «ο κόσμος αντέδρασε στο αίσθημα απελπισίας που βιώνει, καθώς βλέπει ότι δεν υπάρχει προοπτική ευημερίας». Τέλος, ο κ. Αγκιόν είπε ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα προτείνει ένα πακέτο ανάπτυξης, τόσο στην Άγκελα Μέρκελ, όσο και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου