T. Γιαννίτσης: Προέχει η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους

Προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελούν η μείωση του ελλείμματος και ο εξορθολογισμός του συστήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Πρέπει να εξορθολογιστούν ορισμένες καταστάσεις που εμείς οι ίδιοι όταν συζητάμε με τους φίλους μας λέμε ότι είναι παράλογες και αυτομαστιγωνόμαστε συλλογικά ή ατομικά».

Τονίζει δε πως «είμαστε χώρα με επιφανειακό, αλλά ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο όμως εφαρμόζουμε α λα καρτ ή καθόλου».

Υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση πρόβλημα κράτους δικαίου, διαφάνειας των θεσμών και υλοποίησης θεσμικών αποφάσεων που έχει ψηφίσει η Βουλή, ενώ χαρακτηριστικά υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πελατειακό σύστημα από τον 19ο αιώνα.

Ερωτηθείς για την ικανότητα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, ο κ. Γιαννίτσης υποστηρίζει πως το πολιτικό προσωπικό έχει πάρει κάτω από την πίεση των πραγμάτων αποφάσεις που δεν θα έπαιρνε ποτέ.

«Κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση (το πολιτικό προσωπικό) θα το κάνει, διότι και το ρίσκο και το κόστος θα είναι μεγάλο», δηλώνει ο υπουργός διευκρινίζοντας, «δηλαδή το κόστος του να κάνει θα είναι μικρότερο από το κόστος του να μην κάνει».

«Αυτό που μας λείπει είναι να καταλάβουμε πού θέλουμε να πάμε, γιατί αν δεν καταλαβαίνουμε πού θέλουμε να πάμε δεν έχει νόημα να συζητάμε», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννίτσης. «Στα ίδια προβλήματα επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος. Κανείς δεν θέλει να βρει μία πραγματική λύση, κανείς δεν θέλει να κάνει τον κόπο να μην κοροϊδεύει, να καταλάβει πώς έλυσαν οι άλλες χώρες τα προβλήματα, τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από το τέλμα...», υπογραμμίζει ακόμα ο υπουργός.
Πηγή: skai.gr