«Φρένο» Μαξίμου στον Μ. Βορίδη

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου υποχρέωσε τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Μ. Βορίδη να αποσύρει την τροπολογία με την οποία κατηγορήθηκε ότι αντί απελευθέρωσης «έκλεινε» τις μεταφορές στα υγρά καύσιμα για μια οκταετία. Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος προηγουμένως είχε αναζητήσει και εξετάσει την επίμαχη τροπολογία, επικοινώνησε με τον κ. Βορίδη και του ζήτησε να την αποσύρει άμεσα.

Η τροπολογία για τα φορτηγά υγρών καυσίμων αποτελεί την κλιμάκωση μιας καταιγίδας προεκλογικών τροπολογιών με τις οποίες υπηρετούνται σκοπιμότητες και εξυπηρετούνται ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων και οι οποίες, όχι μόνο παραπέμπουν σε πρακτικές παρελθουσών εποχών, ασύμβατες με την κρίση που διέρχεται η χώρα, αλλά προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Η εξέλιξη αυτή έχει ενοχλήσει βαθύτατα τον κ. Παπαδήμο, καθώς απειλεί να ακυρώσει τόσο το δείγμα γραφής αποτελεσματικής κυβερνητικής πρακτικής, όσο και την επιδίωξή του για μια προεκλογική κυβέρνηση εργασίας. Ετσι, την Παρασκευή το πρωί, έδωσε οδηγία στους υπουργούς να αποστέλλουν εγκαίρως τις τροπολογίες στο γραφείο του κ. Σταυρόπουλου. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον κ. Παπαδήμο ήταν ότι η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα, προτού εξεταστεί από το πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί εκ των υστέρων -τη Δευτέρα το μεσημέρι- και αφού είχε ξεσπάσει ο θόρυβος.

Μετά το νέο κρούσμα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Σταυρόπουλο να ελέγξει το περιεχόμενο και να καλέσει τον κ. Βορίδη να την αποσύρει. Επίσης, έστειλε νέα αυστηρή οδηγία στους υπουργούς των οποίων εκκρεμούν νομοσχέδια (Α. Διαμαντοπούλου, Τ. Γιαννίτσης, Μ. Βορίδης και Γ. Κουτρουμάνης) να μην αποδεχτούν καμιά άσχετη τροπολογία και για τις υπόλοιπες να ενημερώνουν τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλο πριν τις καταθέσουν.

Ο ίδιος ο κ. Βορίδης, με ανακοίνωση του, υποστήριξε ότι η τροπολογία αφορά αποκλειστικά κατόχους παλαιών αδειών και δεν έχει καμιά σχέση με τις νέες άδειες που εκδίδονται στο πλαίσιο του νέου νόμου. «Σκοπός της τροπολογίας ήταν να ενθαρρυνθεί η έκδοση νέων αδειών, στη λογική της ενεργοποίησης της αγοράς», δήλωσε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι «εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική οπτική, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα απαλειφθούν».

Προηγουμένως είχαν περάσει στην επίθεση οι πρώην υπουργοί Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τροπολογία δεν θα γίνει αποδεκτή, και ο κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Βορίδη συνέχεια και συνέπεια στην «αντίληψη με την οποία προσεγγίζει το άνοιγμα των επαγγελμάτων» και πρόσθεσε ότι «δεν ανήκει μόνο στον ίδιο η ευθύνη αλλά και στον πολιτικό του χώρο συνολικά».

Σε ad hoc σύσκεψη ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Βενιζέλο, αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνεται δεκτή καμιά τροπολογία εφόσον δεν ρυθμίζει υποχρεώσεις του Μνημονίου και δεν έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ή δεν εξυπηρετεί επείγοντα θέματα.

Η Ν.Δ. απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως στο θέμα. Αρμόδιες πηγές στη Συγγρού, πάντως, αν και απέφευγαν να «αδειάσουν» τον κ. Βορίδη, σημειώνοντας ότι οι μεταφορές είναι ήδη ανοιχτές και η ρύθμιση αφορά παλιές άδειες, εξέφραζαν την άποψη αυτή να αποσυρθεί. Παρ' όλη την κατακραυγή, πάντως, οι βουλευτές επιμένουν να καταθέτουν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Στο γραφείο του κ. Σταυρόπουλου βρίσκονται 86 βουλευτικές τροπολογίες προς εξέταση.

Τέλος, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής κατέστησε σαφές ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα: «Υπάρχει μια διαδικασία, ένα τυπικό, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί. Δεν μπορεί να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, προτού το μάθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί «ίσως όχι μέσα στην εβδομάδα, αλλά την επόμενη…».
Πηγή: Του Παναγη Γαλιατσατου - Καθημερινή