Διεθνής Αμνηστία: «Ανησυχητικά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης»

Την επ΄ αόριστον κράτηση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα σε περίπτωση που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται μετανάστες, οι οποίοι είτε πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, είτε είναι ναρκομανείς, είτε οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν πληρούν στοιχειώδη υγειονομικά στάνταρτ

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μετανάστες θα κρατούνται για τις υποχρεωτικές εξετάσεις και την περίθαλψη λοιμωδών νοσημάτων. Παράλληλα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την μετατροπή 30 πρώην στρατοπέδων σε χώρους υποδοχής μεταναστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DAPD, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητικά» τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Περισσότεροι έλεγχοι εντός Σέγκεν;

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ) του Ντίσελντορφ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίντριχ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, τασσόμενος υπέρ περισσότερων ελέγχων στο χώρο του Σέγκεν.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Όταν χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα σύνορά τους, τότε εμείς θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ελέγχους». Στο ζήτημα αυτό ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών μοιάζει να συμφωνεί απόλυτα με τον Γάλλο ομόλογό του Κλοντ Γκεάν, ο οποίος ζητά την προσαρμογή της συνθήκες Σέγκεν στα νέα δεδομένα».

Με τη βοήθεια της ΕΕ…

H αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα και η επίλυση ζητημάτων, όπως η κράτηση και επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών, ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η ευρωπαία επίτροπος για Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης ζήτησε την οικονομική βοήθεια της ΕΕ έτσι ώστε η χώρα μας, που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, να μπορέσει να ελέγξει και να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Σουηδή επίτροπο την οικονομική αρωγή της ΕΕ στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης αλλοδαπών, που θα πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.
Πηγή: skai.gr