DW: Προειδοποίηση ΔΝΤ για τάσεις λαϊκισμού

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε την απόφαση της ευρωζώνης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στα 800 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η δημιουργία ενός πιο ισχυρού τείχους προστασίας θα λειτουργήσει υποβοηθητικά και στην προσπάθεια που καταβάλλει το ΔΝΤ για την εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων προς όφελος των μελών του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην Κοπεγχάγη, η κα. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ταμείο υπογραμμίζει εδώ και καιρό πως η βελτίωση των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων τειχών ασφαλείας, επιπλέον της δημιουργίας σταθερών πλαισίων οικονομικής πολιτικής, έχει ουσιαστική σημασία για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτευχθεί διεθνής χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Για τις εκλογές

Την ίδια ώρα, με σκεπτικισμό παρακολουθούν στο ΔΝΤ κάποιες τάσεις λαϊκισμού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Αν και στο ταμείο έχουν καταλήξει στην απόφαση να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στην ελληνική εσωτερική πολιτική, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία επίκεινται εκλογές, διακριτικά διαμηνύουν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και κυρίως στα δυο κόμματα εξουσίας, που έχουν άλλωστε συνυπογράψει και υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο, να μην υποκύψουν σε λαϊκισμούς και υποσχέσεις.

Παρακολουθούν με προσοχή τις εξαγγελίες των κομμάτων και σημειώνουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας να επιδιώξει και να προβάλει την πρόθεσή της να ακολουθήσει ΄ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής", αλλά σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι αυτό θα πρέπει να αποφέρει ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν ήδη συμφωνηθεί και οι οποίοι, όπως επισημαίνουν με έμφαση, έχουν γίνει δημόσια αποδεκτοί και από τον κ. Σαμαρά.

Προειδοποιούν, δε, ότι η στάση της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων, αποτελεί το "κλειδί" για να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο απρόσκοπτα η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του νέου προγράμματος από την οποία θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Άλλωστε, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας προχθές στο London School of Economics, κατέστησε σαφές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. 
Πηγή: Αθανάσιος Έλλις, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης