ΠΑΣΟΚ για έλλειμμα 2009: Ευθύνες σε ΝΔ, Παπαθανασίου

Πολιτικές ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της ΝΔ, αλλά και προσωπικά στον τελευταίο Υπουργό Οικονομικών του κόμματος, Γιάννη Παπαθανασίου, καταλογίζει με το πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 που διερεύνησε η σχετική εξεταστική επιτροπή.

Με το ίδιο πόρισμα απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη τόσο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορείται από τη ΝΔ για διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά στο πόρισμά του ότι η γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για την διογκούμενη πορεία του ελλείμματος δεν περιοριζόταν σε μία γενική άποψη, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «η στάση της τότε πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο πρόβλημα χαρακτηριζόταν από αναβλητικότητα και όχι από διάθεση επίλυσής του».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου εκτιμάται ότι «φέρει σαφείς πολιτικές ευθύνες».

Επειδή μεταξύ άλλων :
- γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, και παρόλα αυτά δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων.
- και επειδή αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προβαίνοντας στην διατύπωση την 2.10.2009 της πρόβλεψης, μέσω της ΕΣΥΕ, για έλλειμμα 6%, πρόβλεψη που βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τα πραγματικά στοιχεία.

Χωριστό πόρισμα κατέθεσε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος κάνει λόγο για ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να τις χαρακτηρίζει «πολιτικές ή ποινικές» και χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά φωτογραφίζει τόσο κεντρικά τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων όσο και τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών, κατηγορώντας τους ότι η μεν ΝΔ έκρυβε το πρόβλημα του ελλείμματος και το δε ΠΑΣΟΚ κωλυσιεργούσε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν ο ΛΑΟΣ ζητά περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, υποστηρίζεται ότι «μια νεότερη επιτροπή μπορεί να αποδώσει, αφού εκτιμήσει το υπάρχον αποδεικτικό υλικό, σε συγκεκριμένα πρόσωπα τις ευθύνες που τους αναλογούν σε πολιτικό είτε και σε άλλο επίπεδο.

Συγκεκριμένα για τη ΝΔ, στο πόρισμα του ΛΑΟΣ αναφέρεται: «Το πρώτο εννεάμηνο του 2009 η τότε κυβέρνηση κεντρικά ελέγχεται και έχει βάσιμες ευθύνες για το γεγονός ότι ενώ έβλεπε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επέλεγε με μη αξιόπιστες υπεραισιόδοξες προβλέψεις να αναφέρεται σε έλλειμμα χαμηλό και να κωλυσιεργεί. Αυτό που πρέπει να καταλογιστεί στην τότε κυβέρνηση στο σύνολό της και σε επίπεδο πρωθυπουργού και σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις των οργάνων και υπευθύνων της Ευρώπης αλλά και της Τ.τ.Ε. για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό του ελλείμματος επέλεγε λόγω των αναμετρήσεων στις ευρωεκλογές αλλά και μετά στις εθνικές εκλογές να αναβάλει τη λήψη μέτρων ή να λαμβάνει επιδερμικά μέτρα που δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα ή να βελτιώσουν την κατάσταση.»

Αντίστοιχα για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑΟΣ αναφέρει στο πόρισμά του ότι «μετά τις εκλογές του 2009 και κατά το τελευταίο τρίμηνο η τότε κυβέρνηση σε επίπεδο πρωθυπουργού και οικονομικού επιτελείου βαρύνονται με ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έλαβαν ούτε καν προανήγγειλαν μέτρα διαρθωτικά και άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυναμική του ελλείμματος και ενδεχομένως να το κρατούσαν σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα ήταν ανεκτό από τις αγορές.

Παράλληλα, για το 2010 αναφέρεται ότι «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 και μέχρι την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης η τότε κυβέρνηση ελέγχεται για τη μη προσπάθεια επαρκούς δανειοδότησης της χώρας όσο παρέμειναν τα spreads χαμηλά. Σε περίπτωση που η καθυστέρηση λήψης μέτρων και η πλημμελής δανειοδότηση της χώρας έγινε για λόγους κεντρικής επιλογής της τότε κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού προκειμένου η χώρα να βγει από τις αγορές και να μπει στο μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μην χρεωθεί η τότε κυβέρνηση τη λήψη σκληρών αναγκάιων και να παρουσιαστεί ότι αυτά επιβάλλονται από κάποιον μηχανισμό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια.»

Παπαθανασίου: «Το ΠΑΣΟΚ υποτιμά τη μνήμη του λαού»
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΠΑΣΟΚ:

«Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.

«Το 2009 η Νέα Δημοκρατία, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

»Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.»

ΔΗΜΑΡ: Βαριά αμέλεια από την κυβέρνηση Καραμανλή 

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ βουλευτές Ηλίας Θεοδωρίδης και Οδυσσέας Βουδούρης στο δικό τους πόρισμα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Παπαθανασίου ευθύνεται για τη βαριά αμέλεια και κακοδιαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας και φέρουν ευθύνες για την κρίση των ελλειμμάτων που πολύ σύντομα θα μετεξελισσόταν σε κρίση δανεισμού της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση Παπανδρέου, οι δύο βουλευτές εκτιμούν ότι δεν ευθύνεται για ζητήματα καταγραφής των ελλειμμάτων αλλά για καθυστέρηση να αντιληφθεί τις δραματικές συνθήκες της χώρας και στο χειρισμό της κρίσης δανεισμού.

Πολιτικές ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις αποδίδει η ανεξάρτητη Έλσα Παπαδημητρίου υποστηρίζοντας όμως ότι θα ήταν άδικο αυτές να προσωποποιηθούν στο Γιάννη Παπαθανσίου όταν οι φερόμενες ως παραλήψεις οφείλονται κυρίως στην τροφοδοσία των στοιχείων ή στις επιλογές άλλων Υπουργείων, όπως δεν μπορούν να προσωποποιηθούν και στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς η καλλιέργεια κλίματος παροχών αποτελούσε συλλογικότερη προεκλογική και προγραμματική επιλογή.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου