Φ. Σαχινίδης: Το πρόβλημα της χώρας άρχισε το 2001

Με βολές κατά της ΝΔ αλλά και με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Σημίτη απάντησε στα ερωτήματα που τίθενται για το έλλειμμα της χώρας ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009. Ο κ. Σαχινίδης χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες της ΝΔ περί «φουσκώματος» του ελλείμματος .

Υποστήριξε ότι "το πρόβλημα της χώρας δεν ξεκίνησε ούτε το 2009 ούτε το 2007 αλλά την επόμενη της ένταξης της χώρας στη ΟΝΕ (2001) λόγω του υψηλού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών".

Εκτίμησε επίσης ότι "το 2007 είναι η ημερομηνία κλειδί . Για μένα η χώρα δεν θα έπρεπε να βγει από την επιτήρηση. Εάν η επιτήρηση είχε συνεχιστεί η χώρα δεν θα έφτανε στο τέλμα του 2009".


Σε ερώτηση και παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΠΑΣΟΚ τότε έλεγε ότι η επιτήρηση είναι προσβλητική για τη χώρα και θα έπρεπε να λήξει, ο κ. Σαχινίδης τόνισε "Σας λέω ποια είναι η άποψη μου ασχέτως του τι έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ."

Σε ότι αφορά στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών αντέστρεψε τα πυρά που εκτόξευσε κατά του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου και τόνισε ότι "το Σεπτέμβριο του 2009 το καταγεγραμμένο έλλειμμα του δεκαμήνου ήταν 10% και αυτό το γνώριζε η ΝΔ. Εμείς το μάθαμε τις πρώτες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας στις αρχές Οκτωβρίου".
Ιδιαίτερα εστίασε στο ζήτημα των χρεών των νοσοκομείων, για το οποίο ο κ. Σαχινίδης ανέφερε: «Είναι εγκληματική η απόκρυψη ή η αμέλεια καταγραφής στις υποχρεώσεις του κράτους για τα συσσωρευμένα χρέη ύψους 5,5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2008 αλλά και το γεγονός ότι η ΝΔ έστελνε ψευδή στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων στην Eurostat. Τα χρέη καταγράφηκαν, υπήρξε διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, κερδίσαμε συγκεκριμένη έκπτωση και καταβάλαμε τον Δεκέμβριο του 2009 1,5 δισ. από το σύνολο των χρεών. Το έλλειμμα του 2009 βαραίνουν λογιστικά μόνο οι δαπάνες που αφορούν στο 2009».

Ο κ. Σαχινίδης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι :
1. Απέκρυψαν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εν όψει εκλογών
2. Αγνόησαν τις ενημερώσεις και τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ειδικά για τις καθαρές ταμειακές ανάγκες.
3. Απέκρυψαν τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων
4. Ανακοίνωσαν ελλιπή μέτρα αναφορικά με το ύψος του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος
5. Απέστειλαν ανακριβή στοιχεία στην Εurostat με το EDP πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Τη ΝΔ κατηγόρησε και για υπονόμευση του έργου της εξεταστικής επιτροπής. «Δυστυχώς το σημαντικό έργο της επιτροπής υπονομεύεται, τόσο από μη συμμετοχή της Ν.Δ. όσο και από την αποχώρηση κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων βουλευτών από την επιτροπή αλλά και από την πρόσφατη άρνηση να καταθέσουν σε αυτήν την επιτροπή, πρόσωπα που υπηρέτησαν σε θέσεις κλειδιά της περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Όμως, ο κ. Σαχινίδης άφησε αιχμές και για το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και να δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης αφού γνώριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν διψήφιο ο κ. Σαχινίδης απάντησε "Δεν θα αξιολογήσω τι έλεγαν οι συνάδελφοι μου αλλά θα σας θυμίσω τις επιθέσεις που δεχόμουν απ΄ όλα τα κόμματα στη Βουλή κάθε φορά που έλεγα ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα."
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου