Ευθύνες σε Κοντοπυράκη από τον Γκίκα Χαρδούβελη

Ευθύνες για τα παραποιημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008, απέδωσε στον πρώην πρόεδρο της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλη Κοντοπυράκη, ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου Γκίκας Χαρδούβελης.

Kαταθέτοντας στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χαρδούβελης κατήγγειλε παραποίηση των στοιχείων που εστάλησαν στην Eurostat στις 4 Οκτωβρίου του 2009, με προσωπική ευθύνη του κ. Κοντοπυράκη. «Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία απαιτεί από την κάθε χώρα να στέλνει την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου, κάποια δημοσιονομικά στοιχεία. Έτυχε το 2009 να συμπέσει με τις εκλογές - και αυτό που αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν ήθελε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τις πληροφορίες Παρασκευή, διότι θα έβγαινε στις κυριακάτικες εφημερίδες και θα επηρέαζε πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι καταλάβαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurostat στέλνονται κενοί πίνακες για ένα παρελθόν έτος, για κάτι που είχε συμβεί, για το 2008». «Εδώ φταινε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν φταιει μόνο η ΝΔ, διότι προφανώς, υπήρχαν στην απέναντι πλευρά κάποιοι του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι περίμεναν τα στοιχεία έτοιμα, να τα στείλουν στις εφημερίδες, για να γράψουν οι εφημερίδες τα δικά τους. Έγινε όμως μια σαφέστατη παραποίηση των στοιχείων», επισήμανε. «Αυτό που είδαμε σταδιακά εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν στάλθηκαν τα σωστά στοιχεία. Καταλάβαμε επίσης, αν και δεν γράφτηκε πουθενά, ότι ο τότε πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας, έπαιζε παιχνίδι, με την έννοια ότι είχε απομονώσει ένα άτομο και το χρησιμοποιούσε για να στέλνει τα στοιχεία που θέλει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη το 2004, ο κ. Χαρδούβελης απέδωσε την ευθύνη της αλλαγής του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών στην Eurostat και το ελληνικό Δημόσιο, που προηγούμενα είχε επιχειρήσει να αποκρύψει το σύνολο των παραλαβών του. Το 70% των αλλαγών που έγιναν στο έλλειμμα το 2004, οφειλόταν, κατά τον κ. Χαρδούβελη, σε «μπαγαποντιά» της Eurostat.

Για τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2009, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως «για τέσσερις - πέντε μήνες πάταγε μία στη μια βάρκα και μια φορά στην άλλη», καθώς όπως είπε, «δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει».
Πηγή: skai.gr