Κλείσιμο

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πολιτικό έγκλημα της ΝΔ η απόκρυψη στοιχείων του ελλείμματος 2009

Για πολιτικό έγκλημα της ΝΔ την οποία κατηγορεί ότι απέκρυψε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 και αντί να έχει σχεδιάσει και έχει λάβει εγκαίρως μέτρα, άφησε το καράβι ακυβέρνητο, κάνει λόγο στο υπόμνημα που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μιλά για βαρύτατες ευθύνες της ΝΔ και αναφέρει "Θεωρώ ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε όσους συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία. Γιατί έβλαψαν τη χώρα. Και θεωρώ αδιανόητο να κατηγορούνται αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα. Που εφάρμοσαν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Η απόκρυψη είναι πολιτικό έγκλημα, όχι η αποτύπωση."

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εν γνώσει της έστελνε ψευδή στοιχεία στους Ευρωπαίους εταίρους μας κρύβοντας το πραγματικό ύψος τους δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας" ενώ αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στους προσωπικούς χειρισμούς του δηλώνει ότι «από τη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009, με απόλυτη διαφάνεια επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία – χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης και φυσικά ούτε «φουσκώματος".

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη δυνατότητα να έκλεινε το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο αριθμό είπε ότι " Για να κλείσει σε μονοψήφιο νούμερο χρειαζόταν να παρθούν και να αποδώσουν τους τελευταίους δύο μήνες του έτους μέτρα 6 μονάδων του ΑΕΠ. Δηλαδή περίπου 15 δις ευρώ. Κοινώς έπρεπε τον Οκτώβριο να αποφασίζαμε κάτι σαν:

Πλήρες κόψιμο των τελευταίων 3 συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ναι, πολύ απλά, το πρόβλημα που άφησε πίσω της η ΝΔ ήταν τέτοιο που για να μείνει το έλλειμμα κάτω του 10%, θα έπρεπε να σταματήσουμε να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά.» αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Συνοψίζοντας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι «η κρίση που βιώνουμε σήμερα και η πρωτοφανής ταλαιπωρία την οποία έχει υποστεί ένας ολόκληρος λαός έχει πολύ σαφή αίτια. Κυρίως:

- Πρώτον, γιατί στα τέλη του 2009, η χώρα μας είχε δυσθεώρητο έλλειμμα και χρέος

- Δεύτερον, γιατί είχαμε πει ψέματα ως χώρα για το έλλειμμα της

Γιατί η Νέα Δημοκρατία αντί να έχει σχεδιάσει και έχει λάβει εγκαίρως μέτρα, άφησε το καράβι ακυβέρνητο. Άφησε τις αποφάσεις για «του χρόνου» και «για αργότερα». Και η μόνη απόφαση που πήρε ήταν όχι να λύσει αλλά να αποκρύψει το πρόβλημα πρώτα από όλα από τους πολίτες, από την Βουλή, από τους διεθνείς εταίρους μας» συμπεραίνει.

Στo ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσει του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, όπου μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι συστηματικά προεκλογικά η ΝΔ απέκρυπτε τα στοιχεία του ελλείμματος ενώ η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2009 υποστήριξε ότι δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να αποτυπώσει τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος. Ο πρώην Υπουργό Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι το έλλειμμα του 2009 «δεν το συζητάει κανείς, είναι αυτό και το δέχτηκε και η eurostat» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ίχνος στοιχείου ή μαρτύρων που να λένε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε οτιδήποτε για να φουσκώσει ή να μικρύνει το έλλειμμα. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να αποτυπώσει τα πραγματικά στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε, στις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλη Κοντοπυράκη για αλλαγή των στοιχείων του ελλείμματος από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο κ. Κοντοπυράκης έστειλε ψευδή στοιχεία και τον φώναξα στο γραφείο μου και του είπα πως είναι δυνατόν να στέλνει 6% έλλειμμα όταν ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας έδινε 8,5% έλλειμμα.»

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ να μην καταθέσουν πρώην Υπουργοί της στην εξεταστική επιτροπή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η απουσία αυτή αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ενοχής.

Την ίδια ώρα τα μέλη της εξεταστική επιτροπή κατήγγειλαν τα γεγονός ότι δεν προσήλθαν να καταθέσουν οι πρώην Υπουργοί της ΝΔ κάνοντας λόγο για σκοπιμότητα ώστε να μην μπορεί να διερευνήσει η επιτροπή σε βάθος την υπόθεση αλλά και την ύπαρξη ευθυνών για τη δημιουργία του ελλείμματος του 2009. Τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν επίσης, ότι η ΝΔ με τη στάση της εισάγει νέα ήθη στη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών και στη διερεύνηση της αλήθειας και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς η ΝΔ επέλεξε άλλη μία μέθοδο που με κομματική εντολή δεν επιτρέπει σε ουσιώδεις μάρτυρες να καταθέσουν.

Σε επιστολή πάντως που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της εξεταστικής Χρήστος Πρωτόπαπας κάνει λόγο για ευθεία παρέμβαση της ΝΔ στην άσκηση υποχρέωσης και δικαιώματος των βουλευτών που έχουν κληθεί ως μάρτυρες, υποδεικνύοντάς τους πως θα εξεταστούν ενώ υποστηρίζει ότι τέτοιες κινήσεις εντείνουν τον κίνδυνο απαξίωσης τόσο των κοινοβουλευτικών θεσμών όσο και του έργου του βουλευτή.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της κ.ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για μια προεκλογική εξεταστική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ με την ψευδαίσθηση ότι θα παρεμποδίσει την αναζήτηση της αλήθειας. Υπενθύμισε δε, τη δέσμευση της ΝΔ ότι στη νέα Βουλή θα συστήσει νέα εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση «ώστε να μάθουμε και όχι να συσκοτίσουμε, για το πώς και ποιοι μας οδήγησαν σε αυτή την απίστευτη διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Δημήτρη Παπαδημούλη, μετά τις εκατέρωθεν βολές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, αφήνει να εννοηθεί ότι και το κόμμα τους θα αποχωρήσει από την εξεταστική επιτροπή και δηλώνει «Μια ακόμη εξεταστική επιτροπή οδηγείται σε φιάσκο γιατί οι κομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την έχουν μετατρέψει σε κλωτσοσκούφι. Αμφιβάλλω αν η περαιτέρω συμμετοχή μου έχει πλέον νόημα».

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου