Έκανε καλή δουλειά ο Βενιζέλος;

Με αφορμή τη σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Tagesspiegel δημοσιεύει πορτρέτο του Ευ. Βενιζέλου, υπό τον τίτλο «Η χώρα μου κρεμόταν σε μια μεταξωτή κλωστή».

«Μόλις έφερε σε πέρας τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους της ιστορίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης και προστάτευσε την Ελλάδα από την απειλή της χρεοκοπίας. Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτηθεί, όπως προβλέπεται, την προσεχή Δευτέρα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας θα του πιστοποιήσουν ότι έκανε καλή δουλειά», υποστηρίζει ο συντάκτης Γκερντ Χέλερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το νέο καθήκον που αναλαμβάνει ο βαρέων βαρών πολιτικός, είναι τουλάχιστον το ίδιο προκλητικό. Την Κυριακή εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γιο του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου, το κόμμα βυθίστηκε στην μεγαλύτερη κρίση της 38χρονης ιστορίας του».

«Το κόμμα βρίσκεται πολύ χαμηλά και η ανάκαμψή του θα απαιτήσει από το Βενιζέλο ηράκλειες δυνάμεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Hohler, o οποίος προεξοφλεί την εκλογή Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος, παρόλο που «κάποιοι σύντροφοι του εντοπίζουν ότι του λείπει η σοσιαλιστική οσμή». Ωστόσο «το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να αναζητήσει τώρα έναν αμιγώς αριστερό. Για το ΠΑΣΟΚ ο ογκώδης και ευφραδής πολιτικός αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία, χάρη και στην πολυετή κυβερνητική του εμπειρία».

Εκλογή χωρίς επιλογή

Στο θέμα αναφέρεται και το Stern που σημειώνει ότι «αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος τη στιγμή που συγκεντρώνει μόλις 11 % στις δημοσκοπήσεις, το χαμηλότερο ποσοστό από την ημέρα που ιδρύθηκε».

«Εκλογή χωρίς επιλογή» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην Suddeutsche Zeitung που υπενθυμίζει ότι «το 2004 ο Παπανδρέου είχε καταφέρει να κινητοποιήσει ένα εκατομμύριο πολίτες για να τον αναδείξουν στη θέση του προέδρου. Αυτή τη φορά πήχης έχει μπει χαμηλά, αλλά όπως σημειώνουν μέλη του ΠΑΣΟΚ, ένας αριθμός συμμετοχής κάτω των 100.000, θα ήταν ντροπή».
Πηγή: skai.gr