Κλείσιμο

Στις κάλπες την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ

Με τη διαμόρφωση του οργανωτικού πυρήνα στελεχών που θα πλαισιώσει τον κ. Ευ. Βενιζέλο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές ασχολούνται ήδη οι στενότεροι συνεργάτες του. Οι έξι ή επτά εβδομάδες που απομένουν από αύριο μέχρι και την Κυριακή των εκλογών συνιστούν βεβαίως το στενό χρονικό περιθώριο το οποίο διαθέτει ο κ. Βενιζέλος για να αντιστρέψει τις αρνητικές προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Η διαδικασία διαμόρφωσης αυτού του πυρήνα θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Από τη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί καταρχήν με τον κ. Λ. Παπαδήμο (προκειμένου να θέσει στη διάθεσή του την παραίτηση από το υπουργείο Οικονομικών), έπειτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, και στο τέλος θα συγκαλέσει και την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό την προεδρία του.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί και με τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη, προκειμένου να συναποφασίσουν αν ο γραμματέας παραμείνει στο πόστο του. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο ο κ. Καρχιμάκης να παραμείνει στη θέση του, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει των εκλογών. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι απαραίτητες διαδικασίες για την αλλαγή γραμματέα θα πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το βάρος της προεκλογικής περιόδου δεν θα βαρύνει αποκλειστικά τον γραμματέα, αλλά και μια σειρά από στελέχη «πρώτης γραμμής» που θα αποτελέσουν την εκλογική επιτροπή, το ακριβές μέγεθος της οποίας παραμένει γρίφος.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδος αναμένεται επίσης και ο ορισμός ενός εκπροσώπου Τύπου. Σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί μια τελευταία φορά με τον κ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου ήταν χθες στο Στρασβούργο όπου συναντήθηκε με τον κ. Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τα λοιπά, στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου αποφάσισαν ότι μέχρι και τη γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων (που βεβαίως έχουν ενδιαφέρον μόνο ως προς τον αριθμό όσων τελικά αποφασίσουν να κατευθυνθούν στην κομματική κάλπη), δεν είναι απαραίτητη καμία άλλη δημόσια εμφάνιση. Ετσι, ακυρώθηκαν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις που είχαν προγραμματισθεί, καθώς κρίθηκε ότι η προχθεσινή συνέντευξη του κ. Βενιζέλου ήταν αρκετή (έκριναν ότι υπήρχε κίνδυνος επικοινωνιακής «υπερέκθεσης»). Αντί αυτών ο κ. Βενιζέλος θα κάνει μια γενική δημόσια τοποθέτηση, εγκαινιάζοντας την (από πλευράς ΠΑΣΟΚ) προεκλογική περίοδο.

Επί της διαδικασίας, η Επιτροπή Καταστατικού ολοκλήρωσε χθες την επεξεργασία και κατέληξε ότι θα λειτουργήσουν 768 εκλογικά κέντρα με 1.074 κάλπες ανά τη χώρα. Γνωστοποιήθηκε ότι οι εφορευτικές επιτροπές θα απαρτίζουν τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων. Οι ψηφοφόροι θα έχουν στη διάθεσή τους οκτώ ώρες για να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, από τις εννέα το πρωί ώς τις πέντε το απόγευμα. Όπως και στις προηγούμενες κομματικές εκλογές (2007), έτσι και σε αυτές η Επιτροπή Καταστατικού θα ανακοινώνει αποτελέσματα κάθε φορά που θα συγκεντρώνεται το 25% των ψήφων (δηλ. στο 25%, 50%, 75% και βεβαίως το σύνολο). Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μετέδιδαν χθες μια ενόχληση για δημοσιεύματα που αμφισβητούν την αξιοπιστία και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Προσέθεταν μάλιστα, ότι βάσει του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το ψηφιακό σύστημα, ο ψηφοφόρος θα βλέπει την ψήφο του να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που -όπως έλεγαν- διασφαλίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν λαθροχειρίες.
Πηγή: skai.gr