Μ. Κοντοπυράκης: Προβλέψεις για το έλλειμμα κάνει μόνο το ΥΠΟΙΚ

Καταθέτοντας στην επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης, δήλωσε ότι η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών. «Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο. Ακόμα και η EUROSTAT τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε χαρακτηριστικά στην επιτροπή.

Ερωτηθείς για το αν το έλλειμμα του 2009 παρουσιάστηκε υπερδιογκωμένο, ο κ. Κοντοπυράκης απάντησε ότι από τη στιγμή που τα στοιχεία έγιναν δεκτά από τη Γιούροστατ, τότε προφανώς και δεν τίθεται θέμα. «Πιστεύω πώς εφόσον έγιναν αποδεκτά από τη EUROSTAT αδυνατώ να πιστέψω ότι ήταν τίποτα παράνομο. Είναι το μόνο που μπορώ να πω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοπυράκης.

Για σειρά ατυχών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομία, φέρεται να έκανε λόγο καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο διευθύνον σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδύλου, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Καταθέτοντας στην εξεταστική ο κ. χριστοδούλου σύμφωνα με βουλευτές φέρεται να να έβαλλε κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι ήταν ατυχής η δήλωση του πρώην Υπουργού περί «τιτανικού», ενώ εκτίμησε παράλληλα ότι ενώ το Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές γιατί είχαν «μαλακώσει» τα spreads, η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι αν δε μας δώσουν οι αγορές λεφτά, θα πάμε στο ΔΝΤ και τελικά οι αγορές «έκλεισαν» για την Ελλάδα.

Εξάλλου, την πρόθεσή τους να καταθέσουν απαντώντας μέσω υπομνήματος στις ερωτήσεις που θα τους αποσταλούν από την εξεταστική επιτροπή γνωστοποίησαν ο Γενικός διευθυντής της Γιούροστατ Βάλτερ Ράντερμαχερ και ο τότε αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου