Κλείσιμο

Το οριστικό «πράσινο» φως στη νέα δανειακή σύμβαση

Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και ενέκρινε την εκταμίευση των πρώτων 5δις€ που θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ομολόγου των 4,7δις€ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Εισερχόμενος στο κτίριο των συνομιλιών ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα φτάσει τελικά το 100%. «Η αγορά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η αποδοχή της πρότασης μας είναι η μόνη επιλογή, η έξυπνη και επικερδής επιλογή. Είμαι πολύ αισιόδοξος για μια καθολική συμμετοχή. Για μας πλέον στόχος είναι η απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Γερμανος ΥΠΟΙΚ Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωσε:
«Όλα δείχνουν ότι η ανταλλαγή ομολόγων πέτυχε. Τώρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τελευταίες τυπικές προϋποθέσεις. Mετά πρέπει να ενημερώσουμε την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον. Μέσα στην βδομάδα θα υπογραφεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως μιλώντας πριν την σύνοδο στην εφημερίδα De Morgen επανέλαβε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί όσο γίνεται μεγαλύτερες δόσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως χώρες, όπως η Γερμανία, Ολλανδία και η Φινλανδία οι οποίες προβληματίζονται ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα φρενάρουν το μεταρρυθμιστικό έργο και ζητούν δόσεις να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση το ύψος και ο χρόνος των δόσεων θα αποσαφηνιστεί από τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ στις 14 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου το ΔΝΤ θα οριστικοποιήσει τη δική του συμμετοχή με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγείται ένα ποσό 28δις€.

Οριστικοποιήθηκε επίσης ο νέος ενισχυμένος τρόπος εποπτείας της εφαρμογής του νέου προγράμματος. Θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στελεχών της τρόικας σε όλα τα υπουργεία με αναλυτικούς εβδομαδιαίους ελέγχους εκτός από τις 3μηνες εξιολογήσεις των επικεφαλής. Κάθε φορά που θα διαπιστώνονται αποκλίσεις, αυτομάτως θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του και για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υπό ελληνικό Δίκαιο ομολόγων. H Εurobank χαρακτηρίζει το PSI «πολύ επιτυχημένη συμφωνία», καθώς μόνο η ελάφρυνση από τους τόκους την περίοδο 2012-2020 φτάνει τα 98δις€.

Ο οίκος Moody's πάντως εκτιμά ότι και μετά το κούρεμα, το ελληνικό χρέος δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει στο 120%ΑΕΠ το 2020 και γι’ αυτό το ρίσκο χρεοκοπία παραμένει υψηλό.

Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης