ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ικανοποιημένη από το PSI η Άγκελα Μέρκελ

Ικανοποιημένη είναι η Άγκελα Μέρκελ με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.  «Το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους στην ιστορία θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας».

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

 
Ικανοποιημένη είναι η Άγκελα Μέρκελ με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους στην ιστορία θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας. Η Αθήνα θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες, φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλλε εμφανίστηκε αισιόδοξος, μετά την καλή είδηση από την Αθήνα, τόνισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. «Πρέπει να σεβαστούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων στην Ελλάδα και όλα αυτά που ο ελληνικός λαός επωμίζεται αυτόν τον καιρό», δήλωσε.  «Το ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση αξίζει τον σεβασμό μας και όχι υπεροπτικούς τόνους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βεστερβέλε δηλώνει ακόμη ότι η Γερμανία στέκεται με αίσθημα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, οι οποίοι, όπως λέει, «ξεκίνησαν έναν δύσκολο δρόμο που θα τους οδηγήσει σε σταθερή δημόσια οικονομία και σε ανάπτυξη». Αναφέρει δε ότι η νέα αισιοδοξία δεν είναι σημαντική μόνο για τις αγορές, αλά κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι, που πρέπει να επωμιστούν τις μεταρρυθμίσεις, δεν ευθύνονται για την προηγούμενη πολιτική αποτυχία», λέει και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη και μεγάλη διακριτικότητα όταν μιλούμε για την Ελλάδα ή όταν μιλούμε με την Ελλάδα και τους πολίτες της».

Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνιστά «ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο της σταθεροποίησης που οδηγεί στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι με την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών «δόθηκε στην Ελλάδα μια ιστορική ευκαιρία» και διευκρινίζεται ότι το υπουργείο αναμένει τώρα την αξιολόγηση της τρόικας.

«Είναι στο χέρι της Ελλάδας»

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, προσθέτοντας ότι «τώρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και να εισέλθει στην τελική του φάση το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο κ. Ρέσλερ, διευκρινίζοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα όλων των αγορών.

«Η απομείωση του ελληνικού χρέους συμβάλλει στην σταθερότητα του ευρώ»

«Χαιρετίζουμε τα καλά νέα από την Αθήνα. Μια επιτυχής απομείωση του ελληνικού χρέους συμβάλλει στην σταθερότητα του ευρώ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε. Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Νόρμπερτ Μπάρτλερ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του PSI συνιστά και γερμανική επιτυχία με δεδομένο ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ήταν γερμανική πρόταση. «Μήνυμα ελπίδας» χαρακτηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το αποτέλεσμα. Ο εκπρόσωπός τους, Γιόαχιμ Πος, δήλωσε πώς τώρα η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να χαλαρώσει τις πιέσεις για λιτότητα στην Ελλάδα και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν έχει διασωθεί οριστικά

Παρά την υψηλή συμμετοχή στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη διάσωσή της, εκτιμούν οι ειδικοί του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή στην απομείωση του χρέους, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ τόνισε: «Δεν θα πρέπει τώρα να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα σώθηκε και ότι η κρίση είναι παρελθόν». Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), o κ. Κέμερ υπογραμμίζει ότι «ο ιδιωτικός τομέας επέδειξε αλληλεγγύη, αλλά η δουλειά αρχίζει μόλις τώρα.

Μια «πρώτη νίκη» για την Αθήνα


«Ανοιχτός ο δρόμος για το κούρεμα του ελληνικού χρέους», «Η διάσωση της Ελλάδας στην τελική ευθεία», «Υψηλή η συμμετοχή στο κούρεμα», «Ανακουφισμένη η Λαγκάρντ από τη συμμετοχή στο κούρεμα, ωστόσο τα hedge funds αναζητούν διέξοδο». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των γερμανικών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μια «πρώτη νίκη» για την Αθήνα διαπιστώνει η γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας επιτυχία την υψηλή συμμετοχή στο κούρεμα των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Η απάντηση των hedge funds

Με ένα νομικό τέχνασμα, τα hedge funds θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες του κουρέματος του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Die Welt στην ιστοσελίδα της. Οι επενδυτές φέρονται να έχουν βρει μια δυνατότητα προκειμένου να εξαναγκάσουν την Αθήνα να καταβάλει ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένα ομόλογα.

Η εφημερίδα επικαλείται τρία πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτούς τους κύκλους, πρόκειται για ένα ομόλογο των κρατικών σιδηροδρόμων, εγγυημένο από το κράτος. Στο ομόλογο αυτό περιλαμβάνεται ρήτρα που επιτρέπει στους πιστωτές να διαπιστώνουν αδυναμία πληρωμών στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιδιώκει αναδιάρθρωση του χρέους του. Η ρήτρα αυτή επιτρέπει στον κάτοχο του ομολόγου να απαιτήσει άμεση εξόφληση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Προϋπόθεση για αυτό είναι τα hedge funds να έχουν διασφαλίσει ένα αρκετά υψηλό μερίδιο των ομολόγων των ελληνικών σιδηροδρόμων που έχουν συνολικό ύψος 412,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ωριμάζουν το 2013. Μόνο τότε μπορούν να αποφύγουν τον εξαναγκασμό σε συμμετοχή στο κούρεμα από μια πλειοψηφία κατόχων.


 
Πέτσας: Κουρασμένος ακόμα και στα ψέματα ο Τσίπρας
Ή ξεχνά ή μας κοροϊδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
15.09.2019, 18:22
Τσίπρας στην ΔΕΘ: Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης στην Novartis
«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι...
15.09.2019, 12:15
Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων
Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο Υπουργός...
15.09.2019, 10:03
Τσίπρας: Η ΝΔ έβαλε με το καλημέρα τα θεμέλια του κράτους της δεξιάς
Με το σύνθημα «Είμαστε εδώ» πήγε στην Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός.
14.09.2019, 20:31
Ετοιμάζεται κατάθεση Στουρνάρα για Novartis ενώ ενισχύεται η έρευνα
Ενώ η δικογραφία για Παπαγγελόπουλο - Τσίπρα πηγαίνει στην Βουλή οι έρευνες συνεχίζονται σε κορυφαίο επίπεδο...
14.09.2019, 20:12
Δένδιας: Επαναπροσδιορισμός συμμαχιών της χώρας στο επίκεντρο πολιτικής ΝΔ
«Ο επαναπροσδιορισμός και η ανασύνταξη των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας με τους εταίρους μας στον...
14.09.2019, 14:32
Τσιάρας στον ΣΚΑΪ για Novartis: Τα στοιχεία για Ρασπούτιν θα αποδειχθούν
Με αφορμή την διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, μίλησε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός...
14.09.2019, 13:14
Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ: Δεν κόβουμε κανένα επίδομα αλλά τα ενισχύουμε
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το...
14.09.2019, 11:12
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για Novartis, στόχους ΝΔ και ρύθμιση δανείων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Γιώργου...
14.09.2019, 10:43
ΣΥΡΙΖΑ: Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας στήσει Επιτροπές για την Novartis
«Οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή...
13.09.2019, 19:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.