Κλείσιμο

Βρετανία: Ανακούφιση και προειδοποιήσεις για το PSI

Ανακούφιση για την αποτροπή της άτακτης ελληνικής πτώχευσης στα τέλη του μήνα, αλλά και προειδοποιήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας διατυπώνουν οι περισσότερες αναλύσεις στη Βρετανία για το αποτέλεσμα της διαδικασίας του PSI.

Οικονομική αναλύτρια της Investec συνοψίζει το κλίμα που επικρατεί στο City αναφέροντας ότι μπήκε τέλος στους φόβους για άμεση άτακτη πτώχευση της Ελλάδας, αλλά δεν μπήκε τέλος στα προβλήματα της χώρας. «Το PSI ήταν όσο καλό μπορούσε να ελπίζει κανείς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το BBC σχολιάζει ότι επιβεβαιώθηκε η επιτυχία που προέβλεπαν στην ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται η παράταση έως στις 23 Μαρτίου που δόθηκε στους κατόχους ομολόγων υπό διεθνές δίκαιο να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων. Ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα τονίζει εξάλλου ότι ο δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, σε μια χώρα στο πέμπτο έτος της ύφεσης, με υψηλή ανεργία και χωρίς πλάνο ανάπτυξης.

Οι Financial Times μεταφέρουν δήλωση του Παντελή Καψή ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων σταθεροποιεί την ελληνική θέση. Η εφημερίδα προβλέπει την ενεργοποίηση των CDS μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και επισημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής σε βάρος της Αθήνας από hedge funds που δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI.

Σε αναλύσεις της εφημερίδας εξάλλου σημειώνεται ότι οι τιμές ρίσκου που αποδίδονται στα νέα ελληνικά ομόλογα μαρτυρούν ότι οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν ολική πτώχευση της Ελλάδας στο μέλλον. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές στη Βρετανία. Το ινστιτούτο Lombard Street αναφέρει στην εκτίμησή του για το PSI ότι η Ελλάδα για ακόμα μία φορά κέρδισε λίγο χρόνο, αλλά δε θα αποφύγει μία μεγάλη πτώχευση και την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Πάντως, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν για τη βιωσιμότητα της ελληνικής κατάστασης, οι βρετανικές εφημερίδες μεταφέρουν κλίμα αισιοδοξίας από την ευρωζώνη. Η Τέλεγκραφ παραθέτει δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν που χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του PSI «καλό νέο», παρόμοιο σχόλιο του Γερμανού τραπεζίτη Γιόζεφ Άκερμαν, καθώς και την άνοδο των ασιατικών χρηματαγορών.

Ο Guardian μεταφέρει από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα «κλίμα έκστασης», με αξιωματούχο να δηλώνει στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας ότι πρόκειται για «θρίαμβο». Οι Times, τέλος, μετέφεραν την αισιοδοξία της Κριστίν Λαγκάρντ που πριν την οριστικοποίηση του αποτελέσματος είχε σχολιάζει ότι «μύρισε άνοιξη» και ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος οξείας κρίσης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο