Δικομματική τροπολογία για ρύθμιση χρεών των κομμάτων

Δικομματική τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων κατατέθηκε στη Βουλή. Την τροπολογία υπογράφουν οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Μιχάλης Καρχιμάκης και Ανδρέας Λυκουρέτζος.

Οι βουλευτές με την τροπολογία προτείνουν, η αποπληρωμή των δανείων των κομμάτων που έχουν συναφθεί έως 31/12/2011 να γίνει με σταθερό επιτόκιο 4%, σε ετήσιες δόσεις και αφού διαγραφούν τυχόν ανεξόφλητοι τόκοι.

Προτείνουν επίσης, αναδρομικά από 1/1/2012 να απαγορεύεται στα κόμματα να εκχωρούν για την εξόφληση των δανείων τους, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησής τους.

Ειδικά για τα οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ποσά από το κράτος, από την ετήσια τακτική χρηματοδότηση για το έτος 2011, προτείνεται σε κάθε τράπεζα να καταβάλλονται μόνο τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι την 31/12/2011 και τα υπόλοιπα ποσά της χρηματοδότησης να καταβάλλονται τα αντίστοιχα κόμματα.

Μετά πάντως από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιχειρούμενη με την τροπολογία διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων από τα δάνεια των κομμάτων, οι υπογράφοντες την τροπολογία, απέσυραν την συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου