Κλείσιμο

Σταθερά εναντίον της ελληνικής χρεοκοπίας δηλώνει ο Μόντι

Την πεποίθησή του ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας των υπερχρεωμένων κρατών εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μόντι, του οποίου η κυβέρνηση τεχνοκρατών πρόσφατα συμπλήρωσε 100 ημέρες ζωής, είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της περαιτέρω ενίσχυσης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. «Το μέγεθος μετράει», δήλωσε χαρακτηριστικά, «εάν η προσέγγιση [σε αυτούς τους μηχανισμούς] είναι αρκετά δημιουργική στην Ευρώπη, πιστεύω πως θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω κίνδυνο εξάπλωσης ή αναβίωσης της κρίσης».

Επιφυλάξεις ωστόσο για την ετοιμότητα της Γερμανίας να συζητήσει αυτό το θέμα φαίνεται πως έχει η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πιθανότατα θα προσπαθήσει να πετύχει την αναβολή των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Μόντι αρκέστηκε να σχολιάσει πως «[Είπαν] πως προτιμούν να μην το συζητήσουν την 1η Μαρτίου, ευτυχώς ο Μάρτιος έχει 31 μέρες. Σύμφωνος με τη γνώμη του Ιταλού πρωθυπουργού εμφανίστηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε λακωνικά πως «δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα ήμασταν λίγο καθυστερημένοι».

Ο κ. Μόντι επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στην πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας, παραδεχόμενος όμως πως «έχουν υπάρξει πολλές φορές που πίστεψα ότι ήταν μια πιθανότητα». Απαντώντας στο σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 14 Φεβρουαρίου ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για μια ελληνική χρεοκοπία ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα ήταν προτιμότερο να «μην κάνουμε το πείραμα ... που θα είχε σκληρά αποτελέσματα για την Ελλάδα ... [και θα είχε προκαλέσει] εξάπλωση σε Ισπανία και Ιταλία παρά την καλή πρόοδο που έχουν κάνει αυτές οι χώρες».

Η συζήτηση περί του μηχανισμού σταθερότητας επανέρχεται στο προσκήνιο μόλις μια μέρα έπειτα από την απόφαση στης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δανειοδοτήσει περίπου 800 ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλότοκα τριετή δάνεια συνολικής αξίας 530 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε συνέχιση μιας πρακτικής που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο όταν εκταμιεύτηκαν δάνεια αξίας 489 δισεκατομμυρίων. Οι ιταλικές τράπεζες φέρονται να έλαβαν 139 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 26%, από το πακέτο της Τετάρτης ενώ το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έπεσε στο 5,09% με το spread στις 325 μονάδες βάσεις.
Πηγή: Μαράκης Αλέξανδρος