Γερμανία: 496 «Ναι» στο 2ο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

Με 496 υπέρ, 90 κατά και 4 αποχές επί συνόλου 591 παρόντων βουλευτών ψηφίστηκε από τη Γερμανική Βουλή το 2ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η επιτυχία του ελληνικού πακέτου δεν είναι 100% εξασφαλισμένη». Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της, με την οποία ξεκίνησε η συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Η Μέρκελ έκανε λόγο για «μακρύ δρόμο της Ελλάδας», τόνισε όμως ότι οι ευκαιρίες του προγράμματος υπερτερούν των κινδύνων, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα υπόκειται σε αυξημένη επιτήρηση, σημείωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η στήριξη στην Ελλάδα είναι στήριξη στην ίδια την Ευρώπη, δηλαδή και στη Γερμανία, επανέλαβε ότι η κατάρρευσης της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη και τόνισε ότι το «κούρεμα» δε μειώνει μόνο το χρέος της Ελλάδας αλλά και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.

Η Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί.

«Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.

Με τη σειρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε ότι «το πακέτο της Ελλάδας στέκεται σε πολύ λεπτό πάγο», ενώ η στρατηγική του πρώτου πακέτου έχει αποτύχει, ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης».
Πηγή: skai.gr