Σουηδία: «Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν»

Την πεποίθησή του πως «Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» και πως «δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν», εκφράζει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού «Προφίλ».

Συγχρόνως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει την άποψη πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιλντ, «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν δραστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοικοδομήσουν ένα λειτουργικό κράτος και να καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία τους. Θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν».

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990 είχε εφαρμόσει πολύ δραστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν ήταν εύκολο, η πολιτική αυτή ωστόσο έφερε αποτελέσματα και κάτι ανάλογο συνέβη και με την Τουρκία, που είχε πληγεί πολύ σοβαρά από την κρίση, αλλά χάρη στα μέτρα που πάρθηκαν το 2008, η οικονομία της χώρας σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Εκφράζει επίσης την άποψη πως η Ευρώπη ήδη πριν από την ελληνική κρίση, ήταν μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεσαν δισεκατομμύρια ευρώ για την Ισλανδία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, και μάλιστα ως εγγυήσεις, χωρίς ποτέ να καταβάλουν αυτά τα ποσά και οι εγγυήσεις αυτές βοήθησαν ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και η αξιοπιστία αυτών των χωρών.

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή: skai.gr