Κλείσιμο

Μέρκελ: Οι ευκαιρίες του προγράμματος υπερτερούν των κινδύνων

«Η επιτυχία του ελληνικού πακέτου δεν είναι 100% εξασφαλισμένη». Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της, με την οποία ξεκίνησε η συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Η Μέρκελ έκανε λόγο για «μακρύ δρόμο της Ελλάδας», τόνισε όμως ότι οι ευκαιρίες του προγράμματος υπερτερούν των κινδύνων, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα υπόκειται σε αυξημένη επιτήρηση, σημείωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η στήριξη στην Ελλάδα είναι στήριξη στην ίδια την Ευρώπη, δηλαδή και στη Γερμανία, επανέλαβε ότι η κατάρρευσης της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη και τόνισε ότι το «κούρεμα» δε μειώνει μόνο το χρέος της Ελλάδας αλλά και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.

Με τη σειρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε ότι «το πακέτο της Ελλάδας στέκεται σε πολύ λεπτό πάγο», ενώ η στρατηγική του πρώτου πακέτου έχει αποτύχει, ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης».

Άγνωστο πόσοι θα καταψηφίσουν

Παρότι η έγκριση του πακέτου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον ο τελικός αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από 12 οι «αντάρτες» του κυβερνητικού στρατοπέδου που θα καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο στην ονομαστική ψηφοφορία.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός προσθέτει επίσης ότι εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. «Για τον λόγο αυτό τάσσομαι υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», λέει ο συντηρητικός πολιτικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στην Bild του γενικού γραμματέα της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος επέκρινε την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει υποψήφια χώρα προς χρεοκοπία, καθώς η πτώχευση δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ.

Πάντως, η Άγκελα Μέρκελ έλαβε σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις του υπουργού της, δηλώνοντας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι «δεν συμμερίζεται τις απόψεις του και ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ».
Πηγή: skai.gr