Γ. Μουρμούρας: Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας μετά το Eurogroup

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που διανοίγονται μετά την απόφαση για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα «Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην εποχή της ανασφάλειας».

Ο κ. Μουρμούρας χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» τις αποφάσεις του Eurogroup και την καταρχήν υπερψήφιση στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, τονίζοντας ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πάντως ότι η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι «ζοφερή», επισημαίνοντας τα πρωτοφανή αρνητικά μεγέθη που έχουν διαμορφωθεί:

«Η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη -σε διάρκεια και ένταση- ύφεση μεταπολεμικά. Είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά που το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώνεται δραματικά, μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη, πάνω από 15% ήταν η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ σωρευτικά τα τελευταία χρόνια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φαίνεται να έχει κολλήσει στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία έχει αγγίξει το εκρηκτικό επίπεδο του 20%, πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξυπηρέτηση των δανείων, τη στεγαστική πίστη, την ασφαλιστική πίστη, τις επισφάλειες των τραπεζών κλπ.» δήλωσε.

Ικανοποιημένος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δίνοντας συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πηγή: skai.gr