Κλείσιμο

Πληθαίνουν οι αισιόδοξες φωνές για συμφωνία στο Eurogroup

Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή το βράδυ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών, των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, αλλά και του ΔΝΤ, για την στήριξη της Ελλάδα, «που προσπαθεί να ανατάξει την οικονομία της».

Υπενθυμίζεται ότι αισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας εμφανίστηκαν τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όσο και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή.

«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Παρομοίως, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ιταλού πρωθυπουργού, η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ, Μόντι και Παπαδήμου διεξήχθη σε εποικοδομητικό πνεύμα, ενώ και οι τρεις συμμετέχοντες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι τη Δευτέρα το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα
Παράλληλα, την Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος συνομίλησε και με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Καθημερινή, η ελληνική πλευρά, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία, παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ανοικτά ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν την Κυριακή στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ή τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Μεταξύ αυτών, ο μηχανισμός εποπτείας υλοποίησης του Μνημονίου και ο ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται το χρέος. Επίσης, το θέμα της κάλυψης ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 6 δισ. ευρώ και της βιωσιμότητας του χρέους. Η ανάλυση της τρόικας δείχνει ότι θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, «μακριά από τον στόχο» του 120%, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr