Handelsblatt: Το τέλος μιας θαυμάσιας φιλίας

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Παπούλια στάθηκε συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική ραδιοφωνία, υπενθυμίζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί:
«Στη συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε είπε αυτά που όλοι σκέπτονται, όμως ένας υπουργός θα ήταν καλύτερα να μην τα έλεγε δημόσια. Ποιος διασφαλίζει, διερωτήθηκε ρητορικά ο υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και μετά τις εκλογές; Χαρακτήρισε μάλιστα «ανησυχητική» τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο και συνέστησε χωρίς περιστροφές στους Έλληνες να ψηφίσουν την επόμενη χρονιά. Ούτε οι Γερμανοί δεν θα επέτρεπαν, με το δίκιο τους, σε έναν υπουργό ξένης χώρας να τους πει πότε να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο."

"Όμως η πραγματική αιτία για το θυμό του Έλληνα προέδρου ήταν, όπως φαίνεται, άλλα λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών επαινούσε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, εξέφρασε τη λύπη του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, “επειδή οι πολιτικοί τους απέτυχαν για χρόνια και δεκαετίες“. Μια ορθή δήλωση, με την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκτησε μεμιάς περισσότερους εχθρούς στην Αθήνα - και ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους - από όσους είχε ούτως η άλλως ως υπ. Οικονομικών της Γερμανίας."

Γερμανοί και Έλληνες υπήρξαν καλοί φίλοι

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί με τίτλο "Το τέλος μιας θαυμάσιας φιλίας" ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία επισημαίνεται: «Γερμανοί και Έλληνες υπήρξαν καλοί φίλοι. Μετά όμως ήρθε η κρίση χρέους, η οποία δηλητηρίασε τη σχέση των δύο λαών. Σχεδόν το 84% των Ελλήνων δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι έχει άσχημη γνώμη για την καγκελάριο Μέρκελ.

Πολλοί την κατηγορούν ότι με τους αρχικούς δισταγμούς της στη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα ενίσχυσε την κρίση. Και είναι η Μέρκελ, η οποία με όλο και νέα μέτρα λιτότητας σπρώχνει ακόμα βαθύτερα την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να τους τιμωρήσει, έτσι το βλέπουν πολλοί Έλληνες».

Η Αγκελα Μέρκελ μονοπωλεί το ενδιαφέρον

«Μέρκελ, Μέρκελ, Μέρκελ. Όπου κι αν κοιτάξει κάποιος στην Ευρώπη ο κόσμος ασχολείται με τη Γερμανίδα καγκελάριο, παρατηρεί η γερμανική έκδοση των Financial Times σε άρθρο της σχετικά με τις φοβίες που υποδαυλίζονται από την κρίση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες:

Στην Ιταλία «ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποιεί για μια Γερμανία “αρχηγό σε μια Ευρώπη χωρίς ανεκτικότητα“. Kαι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Τσιάμπι λέει ότι “η Γερμανία θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου την ευρωπαϊκή της καρδιά“.
Ακόμα και στη Γαλλία η Γερμανία βρίσκεται…υπό παρακολούθηση. Το φθινόπωρο σε μια από τις κορυφώσεις της κρίσης ο Αρνό Μοντεμπούργκ από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι „η Γερμανία θέλει να χτίσει την ευημερία της πάνω στα δικά μας ερείπια“. (…)

Η Αγκελα Μέρκελ έχει μπροστά της δύσκολους μήνες. Από τη μια πλευρά πρέπει να καθησυχάσει τους βουλευτές της στο κοινοβούλιο, από τους οποίους πολλοί θα προτιμούσαν να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά η καγκελάριος πρέπει να διαλύσει τις υποψίες για υπερβολική αυστηρότητα και μεγαλομανία. Η πόλωση, η οποία έχει φθάσει πια στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, απειλεί να αποδυναμώσει τις διαπραγματευτικές θέσεις της Αγκελας Μέρκελ μέσα στο επόμενο διάστημα».
Πηγή: Στέφανος Γεωργακόπουλος, Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου