Πολιτικά σχόλια για τη νέα δανειακή σύμβαση

Όσο δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι θα υπάρχει επιφύλαξη από την πλευρά των εταίρων μας, δήλωσε στο ΣΚΑΪ Τώρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος. Ωστόσο, σημείωσε ότι μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, δε θα έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι επιφυλάξεις, καθώς η ψήφιση είναι η μεγαλύτερη δέσμευση. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, καθώς δε θα επιτευχθεί αυτοδυναμία. Ο κ. Μόσιαλος είπε ακόμα ότι χρειάζονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Η συζήτηση για τις υπογραφές αδικεί το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατικής διαδικασίας που έλαβε χώρα την Κυριακή, σημείωσε στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είπε ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση και πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι έχουμε υποστεί πολλές θυσίες. Ακόμα κάλεσε την κυβέρνηση, με τη συνδρομή των μεγάλων κομμάτων, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μπορέσουμε να αναστηλώσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση, είπε ότι περιέχει μέτρα που ανακουφίζουν, όπως το PSI, αλλά της λείπει η αναπτυξιακή προοπτική. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για αποκρατικοποιήσεις και εξυγιάνσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εξυγύναση του ΟΣΕ θα είχε απαλλάξει τους πολίτες από το 50% του τέλους ακινήτων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε στο ΣΚΑΪ Τώρα ότι δεν θα έπρεπε εξ αρχής να είχαμε αποδεχτεί την τρόικα και το μνημόνιο, που βυθίζουν τη χώρα σε καταστροφή με αρχή, αλλά χωρίς τέλος. Τόνισε ότι τα δάνεια θα πάνε στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων και όχι στις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Αριστερά κατήγγειλε στην ίδια εκπομπή το ότι καταργήθηκαν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, παρά το γεγονός ότι δεν τους χρηματοδοτούσε το Δημόσιο, αλλά οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Επίσης, τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν λέει ότι δεν θέλει να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση, λέει ότι δεν «βγαίνει».

Στην Ευρώπη υπάρχει κόπωση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Tζαβέλλα. Σημείωσε ότι στην κοινότητα υπάρχουν ρεαλιστικά ερωτήματα όπως, ότι στην χώρα μας υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν κάνει τίποτα και διατηρούνται ακόμα στις θέσεις τους. Παράλληλα είπε ότι υπάρχει οξεία κριτική από όλες τις πολιτικές ομάδες για την ευρωπαϊκοί πολιτική, καθώς δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι έχει ήδη χρεοκοπήσει ένα κομματικό σύστημα που έφερε την Ελλάδα και την οικονομία σε συνθήκες χρεοκοπίας. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αυτό το σύστημα πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΝΔ και πότε μαζί, «κούρευαν άγρια μισθούς και δικαιώματα και αναγκάζονται τώρα να ξυρίζουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες». Ανέφερε μάλιστα, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τις διαγραφές, είναι καθαρά μνημονιακά κόμματα και υποστήριξε ότι η Αριστερά πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της γύρω από ένα προοδευτικό και πειστικό πρόγραμμα που θα είναι η εναλλακτική λύση σε αυτό το αδιέξοδο.
Πηγή: skai.gr