Μ. Παπαϊωάννου: Αποδέχτηκε τελικά τις ενστάσεις των ΝΔ και ΛΑΟΣ

Τριγμούς με πολιτικές προεκτάσεις προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε τελικά τις ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ – που τους οδήγησαν σε αποχώρηση από τη Βουλή- και τροποποίησε τις ευεργετικές διατάξεις για την αποφυλάκιση έγκλειστων, εξαιρώντας από αυτές όσους εκτίουν ποινή πάνω από 5 χρόνια.

Με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε τελικά και ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών.

Την αποχώρηση των δύο κομμάτων της κυβέρνησης προκάλεσε η αρχική απροθυμία του Υπουργού δικαιοσύνης να διευκρινίσει αν θα αποδεχτεί τις ενστάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ να εξαιρεθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έγκλειστοι για αδικήματα που επισείουν ποινή από 5-10 χρόνια.

Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια αλλά και του ΛΑΟΣ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου να αποσυρθεί η επίμαχη ρύθμιση, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δεν προέβη στις απαραίτητες αλλαγές με αποτέλεσμα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑΟΣ να αποχωρήσουν από τη Βουλή.

Στάση που επέκρινε αυστηρά ο Υπουργός Δικαιοσύνης βάλλοντας ακόμη και κατά του προέδρου της ΝΔ και υποστηρίζοντας ότι ΝΔ επέλεξε το δρόμο να καταργηθεί το κοινοβούλιο και να μην τοποθετηθούν οι βουλευτές. Δεν δέχομαι επιβολές. Από την αρχή δήλωσα είμαι ανοιχτός σε διάλογο. Είναι φανερό πως ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. «Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους, αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Λίγο αργότερα πάντως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αλλαγές επί του επίμαχου άρθρου- κάλεσε έστω και την ύστατη στιγμή ΝΔ και ΛΑΟΣ να επιστρέψουν στη συζήτηση, διαμηνύοντας με νόημα ότι «σε κάθε περίπτωση οι τελικές ρυθμίσεις θα είναι τέτοιες που δεν θα βγάζουν έξω από τις ευθύνες τους ούτε τη ΝΔ ούτε το ΛΑΟΣ».

Παρότι όμως τα δύο κόμματα δεν επέστρεψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποχώρησε επιφέροντας τις αιτούμενες αλλαγές συνεχίζοντας όμως και τις βολές του κατά του προέδρου της ΝΔ και υποστηρίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να το κάνει πολιτικό θέμα για να πει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να πάει και πρέπει να επισπευτούν οι εκλογές.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του Υπουργού σε αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπενθύμισε στους άλλους αρχηγούς ότι την πλειοψηφία την έχει το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν καταργήθηκαν οι πλειοψηφίες στη Βουλή και οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου