IIF: Κοντά στην ολοκλήρωση η συμφωνία για το PSI

Η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το οποίο εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Τσαρλς Νταλλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδημο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που διήρκεσε έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία» και επισημαίνει ότι «τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν αποφασιστικές δράσεις για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας που θα συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της Παγκόσμιας Οικονομίας».

Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Oι συνομιλίες Βενιζέλου - Νταλλάρα θα συνεχιστούν και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές θα είναι κοντά στο 65%, ενώ τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα διαμορφώνονται από 3,5% για τις βραχυχρόνιες λήξεις και θα φτάνουν μέχρι 4,5 για τις μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο μετά το κούρεμα. Ο Τσαρλς Νταλλάρα διαπραγματεύεται επιτόκιο έως 3,8%.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση για την ολοκλήρωση του PSI θα έχει αίσιο τέλος και τόνισε ότι τα μηνύματα από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις είναι θετικά.

Σημείωσε ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και επεσήμανε ότι προκειμένου να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία, συζητείται ακόμη το ύψος των επιτοκίων και η διάρκεια ισχύος των νέων ομολόγων.
Πηγή: skai.gr