Στ. Δήμας: Επίλυση του Κυπριακού χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις

Η επίλυση του κυπριακού πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κυπρίους χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, δήλωσε τηλεφωνικά στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Ο κ. Δήμας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του στον ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνεχείς επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες των Σκοπιών που υπονομεύουν όπως είπε το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα, συζήτησαν και για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός επανέλαβε τις πάγιες και σταθερές θέσεις των Αθηνών υπέρ της επίτευξης λύσης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ, με τη στήριξη της Ελλάδας. Σημείωσε ωστόσο, τον βαθύτατο προβληματισμό της Αθήνας για τις συνεχείς επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες που προέρχονται από τα Σκόπια και υπονομεύουν τις προοπτικές του διαλόγου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Οι κ.κ. Δήμας και Μπαν συμφώνησαν να συναντηθούν στο προσεχές μέλλον.

Στη συνέχεια, ο έλληνας υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Δήμας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, ενόψει της συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και τις προσπάθειες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου