Οι δυσκολίες και το παρασκήνιο του PSI

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το PSI, έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του IIF Τσαρλς Νταλάρα, για να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση τις κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το επιτόκιο.

Η πλευρά των τραπεζών πιέζει για μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών, και η Αθήνα από την πλευρά της ετοιμάζεται να αξιοποιήσει μεταξύ άλλων το όπλο των CAC'S, που θα θεσμοθετηθεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
 
«Οι συνομιλίες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων έχουν προχωρήσει και βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Λαγονήσι. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση για το θέμα θα είναι με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο κ. Ρέν τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει» μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν θα έπρεπε να είναι μέλος της.

Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι η πορεία των συνομιλιών για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν είναι καλή. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επίσης επικαλείται το πρακτορείο, οι κυβερνήσεις εξετάζουν αύξηση της συνεισφοράς στο νέο πακέτο διάσωσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα της Ευρωζώνης το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Χάντελσμπλατ", η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε κατά την πρόσφατη συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί κατά δεκάδες δισ. ευρώ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή