Πυρετός επαφών λίγο πριν την έλευση της τρόικας

Πυρετός επαφών και διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της έλευσης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, με ανοικτά όλα τα «καυτά» θέματα, όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις και το PSI.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου με δικαστικούς, το οικονομικό επιτελείο και τους ξενοδόχους, ενώ εγκαινιάζοντας το νέο κύκλο επαφών του με του με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα δει τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ το πρωί του Σαββάτου τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πάντως ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με αποκλειστικό θέμα τις κρίσιμες εξελίξεις και τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα επώδυνα μέτρα που θα δεσμευτεί να λάβει.

Από την πλευρά της η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με την ΠΟΕ-ΔΟΥ, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και δευτερευόντως η φοροδιαφυγή. «Εμείς», πρόσθεσε, ξεκινάμε από το γεγονός ότι το χρέος είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης. Ότι η φοροδιαφυγή βεβαίως υπάρχει, αλλά πάνω απ' όλα υπάρχουν οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, όπου δίνεται η δυνατότητα να μην φορολογούνται ή να φορολογούνται ελάχιστα και δυστυχώς αυτό να θεωρείται νόμιμο».

Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για την κατάσταση της Οικονομίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Δεν ψηφίζουν

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά που δε συμφωνηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από τη Βουλή. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι νομοθετικές παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό καθώς και στον 13ο και 14ο μισθό θα είναι δύσκολο να ψηφισθούν από τους βουλευτές.

Ήδη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κάτι τέτοιο, ενώ την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γνωστοποίησαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου