Αντίδραση Πάγκαλου για αιχμές Ευ. Αργύρη

Την έντονη ενόχληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προκάλεσαν δημοσιεύματα που άφηναν αιχμές για τις καταθέσεις του. Σε ανυπόγραφη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται ότι τα δημοσιεύματα «προκλήθηκαν από ακατονόμαστες ακριτομύθιες ανευθυνοϋπεύθυνων», φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών Ευάγγελο Αργύρη, ο οποίος σχολίασε χθες τους βουλευτές που μέρος των εισοδημάτων τους δε φαίνονται στις καταθέσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και στο μαξιλάρι του να τα έχει βάλει κάποιος, οφείλει να τα δηλώσει».

Ο κ. Πάγκαλος στη γραπτή του ανακοίνωση αιτιολογεί γιατί στο «πόθεν έσχες» του 2009 δεν καταγράφονται ως τραπεζικές καταθέσεις ποσά ύψους 449.000 ευρώ που προέρχονταν από την εκποίηση δύο ακινήτων που του είχαν περιέλθει από κληρονομιά.

Στην πραγματικότητα –αναφέρει- και στην ίδια περίοδο, από το ποσό αυτό είχαν καταβληθεί σε μετρητά:

1. Για φόρο κληρονομιάς προς τη ΔΟΥ Αθηνών 226.638 ευρώ
2. Για επιμεριστικό φόρο πώλησης ακινήτων 34.188,16 ευρώ
3.Για εξόφληση οφειλών προς το Ταμείο Νομικών 71.241,73 ευρώ
4. Για φόρο εισοδήματος 20.349,43 ευρώ
5. Καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα (Υποκατάστημα Βουλής) 68.000 ευρώ

Δηλαδή συνολικά κατεβλήθησαν αμέσως σε μετρητά 420.417,32 ευρώ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι υποχρέωση παροχής τέτοιων πληροφοριών δεν υπάρχει βέβαια στο νόμο περί πόθεν έσχες.

Αντίθετα, υπάρχουν άλλες διατάξεις που υποχρεώνουν να σεβόμαστε την αλήθεια και προστατεύουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτό ας το έχουν όλοι υπόψη τους.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου