ΕΛΚ: Το «τετράπτυχο» Σαμαρά για την οικονομική πολιτική

Έμφαση στην ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στη Μασσαλία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο «τετράπτυχο» που θα πρέπει να διέπει την οικονομική πολιτική ενός κράτους.

«Η Ελλάδα δεν
αντέχει άλλο να είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση(...)_ Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση της οικονομίας προκειμένου να επιτύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως απαιτεί ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε» ανέφερε χαρακτηριστι9κά ο κ. Σαμαράς.

«Χρειάζεται να βγούμε από την ύφεση, προκειμένου να ισοσκελίσουμε το συνολικό Προϋπολογισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και να αντιστρέψουμε τη δυναμική του χρέους. Συμφωνούμε πλήρως με τους στόχους του Προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα. Αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάκαμψη» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τις τέσσερις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την οικονομική πολιτική:
- Δημοσιονομική Πειθαρχία. Οι κοινωνίες δεν πρέπει να ζουν πέρα από τα όριά τους.

- Προσαρμοστικότητα. Οι οικονομίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Αλλιώς θα καταστραφούν.

- Ευελιξία. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες πρέπει να έχουν την ικανότητα να απορροφούν σοκ και να αντέχουν απώλειες, χωρίς να διαλύονται.

- Ρευστότητα. Οι σύγχρονες οικονομίες σε πιστωτική ασφυξία, δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους τους ή να ξεπεράσουν τις ζημιές τους, χωρίς επαρκή ρευστότητα.

«Οι αρχές αυτές πρέπει να πηγαίνουν μαζί και όχι η μία σε βάρος των υπολοίπων» επισήμανε.
Πηγή: skai.gr