Χάγη: Η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία

Δεκτή έκανε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 με ψήφους 15 υπέρ και μία κατά.

Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα.

«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου. Πάντως, απαγορεύεται η χρήση του άστρου της Βεργίνας στα Σκόπια ως εθνικό σύμβολο.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ δήλωσε πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012.»

Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Απόψε Δευτέρα στις 11 το βράδυ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ οι Νέοι Φάκελοι φωτίζουν το διπλωματικό παρασκήνιο δύο δεκαετιών σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της απόφασης
Πηγή: skai.gr