Σε αναζήτηση λογαριασμών ελλήνων πολιτικών στο εξωτερικό

Λογαριασμούς ελλήνων πολιτικών στο εξωτερικό ψάχνει η Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής.

Όπως γνωστοποίησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, στις 15.11.2011 ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής που ελέγχει το πόθεν έσχες των πολιτικών, Βαγγέλης Αργύρης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά κάθε διαθέσιμο στοιχείο «για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών».

Τα στοιχεία αναμένονται ενώ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, «όπου κριθεί απαραίτητο, θα ξαναγίνουν επανέλεγχοι των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».

Η κινητοποίηση αυτή προέκυψε μετά από μαρτυρία στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega «ΕΡΕΥΝΑ», όπου ο βουλευτής του Ελβετικού Κοινοβουλίου Ιωσήφ Ζησιάδης φέρεται να δήλωσε ότι «πολλοί βουλευτές δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ έχουν πολλά χρήματα στην Ελβετία». Μετά από αυτή την κατάθεση μάλιστα, οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο όπου επικαλούνται τη μαρτυρία του κ. Ζησιάδη, καθώς και πως ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών, σε ερώτησή του βουλευτή Ζησιάδη, απάντησε ότι «η Ελβετία έχει προτείνει από το 2005 στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις έξι χρόνια τώρα κωφεύουν».

Για το λόγο αυτό, οι κύριοι Γιακουμάτος και Τζαβάρας ζητούν «όλα τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ ελβετικών και ελληνικών αρχών από το 2005 μέχρι και σήμερα αναφορικά με το θέμα της σύναψης φορολογικής συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες και κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά το συγκεκριμένο θέμα». Μετά την ερώτηση πάντως των βουλευτών κ. Πετσάλνικος επικοινώνησε με τον κ. Ιωσήφ Ζησιάδη ενώ προτίθεται να ξαναεπικοινωνήσει για να περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου