Κλείσιμο

Φρατίνι: Περισσότερη Ευρώπη και στη διένεξη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Την προηγούμενη Πέμπτη (17.11.11) στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα τις γερμανοϊταλικές σχέσεις και το μέλλον της Ευρώπης. Καλεσμένοι δύο Ευρωπαίοι συντηρητικοί πολιτικοί, ο Γερμανός Χανς – Γκερτ Πέτερινγκ και ο Ιταλός Φράνκο Φρατίνι.

Αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι για να διασωθεί το ευρώ και το εγχείρημα Ευρώπη απαιτείται περισσότερος διάλογος ανάμεσα στις χώρες-μέλη και περισσότερη Ευρώπη.

Η αρχή της ομοφωνίας εμποδίζει την λήψη αποφάσεων

Συγκεκριμένα ο μέχρι πρότινος υπΕξ της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle είπε ότι η επίλυση της διένεξης για την ονομασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι προς το συμφέρον και των δύο εμπλεκόμενων χωρών και φρόντισε να επισημάνει ότι το βασικό πρόβλημα κωλυσιεργίας στην επίλυση της διένεξης είναι πως «στην εξωτερική πολιτική εργαζόμαστε (στην ΕΕ) στη βάση της συναίνεσης».

Ο Ιταλός πολιτικός κάλεσε την Ελλάδα, παρά τα σημερινά της προβλήματα, να προσεγγίσει την ΠΓΔΜ και επανέλαβε πως ακριβώς τώρα η Ευρώπη χρειάζεται «περισσότερη ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο. Διότι αν έχουμε περισσότερες πολιτικές αποφάσεις, μπορεί να ληφθεί και μία απόφαση σαν αυτή (=επίλυσης της διένεξης για την ονομασία). Αν μείνουμε στην αρχή της ομοφωνίας, τότε δεν θα υπάρξει τέτοια απόφαση» και αυτό σύμφωνα με τον κ. Φρατίνι συνιστά το «καθοριστικό πρόβλημα για τη στασιμότητα» που βρίσκεται και η συγκεκριμένη διένεξη.

Τέλος ο Ιταλός πολιτικός εξέφρασε την άποψη πως και τώρα από τα έδρανα του ιταλικού κοινοβουλίου μπορεί να εργαστεί για περισσότερη Ευρώπη και για την επίλυση των διενέξεων που ταλανίζουν την Ευρώπη και την ΕΕ.
Πηγή: Padori Klenke / Βιβή Παπαναγιώτου, Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου