Φρένο της Κομισιόν στους οίκους αξιολόγησης

Η πρόσφατη "κατά λάθος" υποβάθμιση της Γαλλίας από την Standard & Poors ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τώρα η Κομισιόν επιχειρεί να οριοθετήσει την επιρροή των οίκων αξιολόγησης με ένα νέο σχέδιο νόμου.

Οι ευρωβουλευτές δεν έκρυβαν την οργή τους για την πρόσφατη 'λόγω τεχνικού λάθους' υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο Standard & Poors και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή:

O Ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ O Ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ «Ζήσαμε οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι συνειδητά οδήγησαν ολόκληρα κράτη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αυτό ήταν το πρόβλημα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η συζήτηση τώρα για την Ιταλία δείχνει πως οι πιέσεις προέρχονται κυρίως από τους οίκους αξιολόγησης για να ωθήσουν τα κράτη στον μηχανισμό στήριξης, παρά πρόκειται για ψύχραιμες αναλύσεις της αγοράς».

Για το λόγο αυτό ο Μάρκους Φέρμπερ χαιρέτησε θερμά την πρωτοβουλία του Μισέλ Μπαρνιέρ, του Ευρωπαίου επιτρόπου για Θέματα Εσωτερικής Αγοράς, να βάλει φρένο μέσω ενός νομοσχέδιου στους οίκους αξιολόγησης.

«Στόχος μου δεν είναι να εξοντώσω αυτόν που φέρνει μια κακή είδηση αλλά να έχουμε καλές, διαφανείς και αξιόπιστες αξιολογήσεις» λέει ο κ. Μπαρνιέ.

Σοσιαλιστές και Πράσινοι θέλουν πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις


Ο Μπαρνιέ θέλει να εξαναγκάσει τους οίκους αξιολόγησης να πουν με σαφήνεια πως δουλεύουν και πως καταλήγουν στα συμπεράσματα που δημοσιοποιούν. Στόχος είναι η αποδέσμευση από την παντοδυναμία των τριών αμερικανικών αίκων αξιολόγησης. Να σταματήσουν οι τράπεζες να αναλύουν οι ίδιες τους κινδύνους και οι μικρότεροι οίκοι αξιολόγησης να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι στην αγορά. Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης, ένα αξιόγραφο ή αυτός που το εκδίδει, να αξιολογείται για μόνο τρία χρόνια από έναν συγκεκριμένο Οίκο και μετά να αναλαμβάνει κάποιος άλλος.

Ακόμα ο Ευρωπαίος επίτροπος θέλει στο μέλλον για να αποφεύγονται τέτοια δράματα στο χρηματιστήριο εξαιτίας λαθών, όπως συνέβη με τη Γαλλία, και ζητά οι εκθέσεις που αφορούν την αξιολόγηση χωρών σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους να μην δημοσιεύονται.

Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο δεν φαίνεται να πείθονται πάντως και κατηγορούν τον κ. Μπαρνιέ για έλλειψη θάρρους δηλώνοντας πως οι γενναίες μεταρρυθμίσεις μοιάζουν αλλιώς.

Πηγή: Birgit Schmeitzner, Μαρία Ρηγούτσου/ Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου