ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Οι επιπτώσεις της κυβερνητικής αλλαγής

Eπιταχύνεται η διαδικασία αποδόμησης / μετασχηματισμού του κομματικού συστήματος σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue

 
Τάση αποδόμησης του κομματικού συστήματος. Η σύγκλιση των δύο παλαιών κομμάτων διακυβέρνησης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με παρόμοιους όρους, συνιστά αποφασιστικό σημείο καμπής και οδηγεί σε περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης της δικομματικής μορφής του. Με αθροιστική εκλογική επιρροή 48% (και κοινωνική μικρότερη από 30%), η σημερινή κρίση (3η κατά σειρά στη μεταπολιτευτική περίοδο έπειτα από εκείνες του 1996 και του 2008) αποδεικνύεται κατά τα φαινόμενα πορεία χωρίς επιστροφή.

Τι θα διαδεχθεί τον ελληνικό δικομματισμό δεν είναι βεβαίως ακόμη ορατό. Το φάσμα που εκτείνεται μεταξύ ενός νέου «διπολισμού» και ενός «κονιορτοποιημένου πολυκομματισμού» είναι ευρύ. Είναι όμως περισσότερο βέβαιο ότι οι προηγούμενες «δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» της ελληνικής πολιτικής συνιστούν, ουσιαστικά, ιστορική ακύρωση της θεσμοθετημένης λειτουργίας του δικομματισμού, που παγιώθηκε με τις πολλαπλές εναλλαγές στην εξουσία μετά το 1981, γεγονός που με τη σειρά του αχρηστεύει -de facto- και τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, που θα αδυνατεί πλέον να «παράγει τα κατάλληλα πολιτικά αποτελέσματα». Εξ ου και η κυοφορούμενη αλλαγή του, που ξανατέθηκε την τελευταία στιγμή από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Η άλλη όψη της προηγούμενης διαπίστωσης είναι ότι η παρατηρούμενη εδώ και καιρό κρίση εκπροσώπησης εντείνεται περαιτέρω. Και εάν το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού μπορεί, ενδεχομένως, να επιτύχει σε ένα βάθος χρόνου τη συσπείρωση των «από πάνω», δηλαδή των πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχων κοινωνικών ομάδων, δεν είναι αυτονόητο το εάν και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των «από κάτω», χωρίς μάλιστα τους κλασικούς «διαύλους» της εκλογικής διαδικασίας.

Θεαματική άνοδος της Αριστεράς. Στην παρούσα φάση, η πρωτοφανής αποδέσμευση ευρύτατων τμημάτων του εκλογικού σώματος από την ιδεολογική και πολιτική προσκόλληση στο ΠΑΣΟΚ οδηγεί στη θεαματική ενίσχυση της Αριστεράς, σε όλες τις υφιστάμενες εκδοχές της. Η αθροιστική εκλογική επιρροή της Αριστεράς υπερβαίνει σήμερα το 1/3 του δυνητικού εκλογικού σώματος. Παραπέμποντας στην κατοχική εποχή, υπερβαίνει ακόμη και την επιτυχία της προδικτατορικής ΕΔΑ στις εκλογές του 1958, πριν από τη συγκρότηση της Ενώσεως Κέντρου. Εάν η τάση εκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ δεν ανακοπεί, είναι προφανές ότι εκτός από τις συνθήκες κοινωνικής πόλωσης που εντείνονται, θα τείνουν να διαμορφωθούν και συνθήκες πόλωσης της πολιτικής σκηνής, με ιδεολογική «καθαρότητα» μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πόλωση της προδικτατορικής περιόδου, που συμπιέσθηκε λόγω της παρουσίας του προδικτατορικού Κέντρου.

Μείωση της αποχής και αίτημα εκλογών. Ενα άλλο στοιχείο που θυμίζει την προδικτατορική περίοδο, ιδίως την έκβαση των πολιτικών διενέξεων της δεκαετίας του '60, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, είναι η αυξανόμενη κοινωνική αποδοχή του αιτήματος για εκλογές (υπέρ τάσσεται σήμερα το 54%, αύξηση +15%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα). Το ιδιαίτερο βάρος και η σημασία της κοινοβουλευτικής ιδεολογίας στην ελληνική πολιτική, που έχει επισημανθεί αρκετές φορές, εξηγεί τις μορφές διεξόδου που λαμβάνει ιστορικά στην Ελλάδα (και ενδεχομένως θα μπορούσε να λάβει και σήμερα) η κοινωνική δυσαρέσκεια. Από την άποψη αυτή είναι εντυπωσιακή και η απότομη ανακοπή της τάσης «εξόδου από το εκλογικό σώμα». Η παρατηρούμενη μείωση της πρόθεσης αποχής (-7%) είναι ιδιαίτερα σημαντική (27%, έναντι 34% τον Οκτώβριο) και επανέρχεται στα προ του Μνημονίου επίπεδα.
 
Σβίγκου: Σαν σήμερα γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία των Βαλκανίων
«Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, γράφτηκε μια νέα σελίδα στην Ιστορία των Βαλκανίων» σημειώνει η υποψήφια...
17.06.2019, 23:43
Κατρούγκαλος: Ώρα για ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής της ΕΕ στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις...
17.06.2019, 19:33
Το «χαστούκι» της ΕΕ προς την Τουρκία για τη δράση της στη Μεσόγειο
Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που...
17.06.2019, 15:50
Μητσοτάκης για Τουρκία: Εθνική ενότητα και όχι ανεύθυνη δραματοποίηση
Υπέρ της κατάθεσης από την Ελλάδα και την Κύπρο αιτήματος στην Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων κατά της...
17.06.2019, 12:45
Στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού...
17.06.2019, 12:00
Μητσοτάκης: Πρέπει να υποστηρίξουμε το brand Ελλάδα
«Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα...
17.06.2019, 11:55
Βουλευτικές εκλογές: Από πού προήλθε η φράση «ρίχνω δαγκωτό»
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου έδειξαν ότι όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες εκείνοι που θεωρούν ότι η ψήφος...
17.06.2019, 09:51
Τι φοβάται ο πρωθυπουργός ενόψει της 7ης Ιουλίου
Μπροστά σε πολλαπλές και δύσκολες εξισώσεις βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα να είναι...
17.06.2019, 09:20
Προδρόμου στον ΣΚΑΪ: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες
Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε...
17.06.2019, 09:11
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να συμμετέχει στο...
17.06.2019, 08:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.