Την Τετάρτη η ψήφος εμπιστοσύνης

Τη Δευτέρα, στις 19:00 το απόγευμα, αρχίζει η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, που ορκίστηκε την Παρασκευή.

Η διαδικασία αρχίζει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ο νέος προϋπολογισμός, η άμεσης προτεραιότητας εκταμίευση της 6ης δόσης και η ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων στις αρχές του 2012.

Αργότερα ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έχει από το πρωί συνεργασία με τους συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ανέλαβε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μουρμούρας, μετά από πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μουρμούρας.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Παπαδήμος μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση άμεσα και τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης απαιτεί πολλές και σύνθετες ενέργειες, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το βασικό έργο της κυβέρνησης έχει να κάνει με τις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, με αποτελεσματικότερο τρόπο, με το μικρότερο δυνατό κόστος προσαρμογής και όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε σημειώματα με τις προτεραιότητες των υπουργών.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πολυπληθές, καθώς – μαζί με τον πρωθυπουργό -αριθμεί 48 μέλη, εκ των οποίων έξι υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ και τέσσερις του ΛΑΟΣ.
Δύο κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνουν δύο κομβικά υπουργεία (το Εξωτερικών ο Σταύρος Δήμας και το Εθνικής Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος) με ισχυρούς πάντως αναπληρωτές από το ΠΑΣΟΚ, την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο ΥΠΕΞ και τον κ. Γιάννη Ραγκούση στο ΥΠΕΘΑ.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ο Γιάννης Ραγκούσης υποβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα παραμένουν σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου, μετέχουν έξι στελέχη από τη ΝΔ, και τέσσερα από το ΛΑΟΣ.
Ειδικότερα, εκτός των κ. Δήμα και Αβραμόπουλο από τη ΝΔ μετέχουν σε θέσεις υπουργών σε θέση αναπληρωτή υπουργού ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και σε θέσεις υφυπουργών οι Γ. Μουρμούρας, Δ. Βαρτζόπουλος και Π. Αλιβιζάτος.

Από το ΛΑΟΣ μετέχουν σε επίπεδο υπουργού ο Μάκης Βορίδης και σε επίπεδο υφυπουργών οι Άδωνις Γεωργιάδης, Αστέριος Ροντούλης και Γ. Γεωργίου.

Δείτε αναλυτικά το νέο κυβερνητικό σχήμα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr