FAZ: Iκανότητα και συνέπεια και όχι «Εγώ» και σταριλίκια

H ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο κυριαρχεί στα σημερινά σχόλια και ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων. Θα τον αφήσουν τα ελληνικά κόμματα να φέρει σε πέρας την αποστολή του;

«Αυτός που καλείται να αποτρέψει τη χρεοκοπία», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει: «Η Ελλάδα θα εξέλθει από τη μιζέρια μόνον εάν δει κατάματα την πραγματικότητα και ενωθούν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Ίσως ο τεχνοκράτης Παπαδήμος καταφέρει –σε αντίθεση με τον Παπανδρέου που απέτυχε- να δρομολογήσει μια νέα αρχή πάνω στην οποία μπορεί κανείς να οικοδομήσει αργότερα. Το πλαίσιο όμως δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο: η ανεργία σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ και η Ευρώπη απειλείται με ύφεση. Το δε κλίμα, ταιριάζει απόλυτα στην εποχή, καταθλιπτικό».

"Παπαδήμος ο σωτήρας"

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί πορτρέτο του εντολοδόχου πρωθυπουργού υπό τον τίτλο "Παπαδήμος ο σωτήρας". Ο σχολιαστής σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι τυχερή που τον έχει καθώς λίγοι Έλληνες διαθέτουν το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία του ιδίου ενώ διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τους έλληνες πολιτικούς. Για τον Παπαδήμο μετρούν η ικανότητα και η συνέπεια και όχι το εγώ και τα σταριλίκια».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι «ο Παπαδήμος είναι ο καλύτερος υποψήφιος για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μπορεί να ήταν σύμβουλος του απερχόμενου πρωθυπουργού, αλλά όχι κομματικό στέλεχος. Αυτό τον καθιστά ανεξάρτητο έναντι των δυο κυβερνητικών πλέον εταίρων. Αυτό όμως που τον ξεχωρίζει περισσότερο είναι οι διασυνδέσεις του στην Ευρώπη μετά τη θητεία του στην ΕΚΤ. Και αυτές, μόνον όφελος μπορούν να αποφέρουν στην Ελλάδα».

H Frankfurter Rundschau γράφει ότι «οι πολιτικές ελίτ της Ελλάδας επιδόθηκαν σε μια άθλια ίντριγκα. Προ πάντων ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επί μήνες αρνούνταν οιονδήποτε συμβιβασμό, υποχώρησε το τελευταίο λεπτό όταν συνειδητοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα γινόταν ο αποδιοπομπαίος τράγος. Τώρα η Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό και σύντομα θα λάβει την επόμενη δόση. Η χρεοκοπία απετράπη. Καταρχήν…Ο κ. Παπαδήμος αναλαμβάνει ένα ηράκλειο άθλο, καθώς παρά τις προσπάθειες του προκατόχου του τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά σχέδια δεν υλοποιήθηκαν. (…) Οι περισσότεροι Έλληνες κατανοούν ότι πρέπει να γίνουν περικοπές, αλλά όσο δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη, όσο δεν καλούνται να ‘ματώσουν’ όλοι, θα επικρατεί δυσαρέσκεια».

Δύο Ευρωπαίοι πρότυπα

Η ελβετική Neue Zurcher Zeitung εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση και οι αγορές θα ησυχάσουν προσωρινά. Ωστόσο η πολιτική διαμάχη θα συνεχιστεί μόλις ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας. Οι χρηματοδότες θα πρέπει να επιμείνουν σε δέσμευση των δυο απρόβλεπτων μεγάλων κομμάτων ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα».

Η Tagesspiegel του Βερολίνου διαπιστώνει ότι «αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Με τους Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμο δυο Ευρωπαίοι πρότυπα με αποδεδειγμένες οικονομικές γνώσεις καλούνται να ηγηθούν της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η ηρεμία στην Ευρώπη δεν θα επέλθει μέσω ριζικών αλλαγών ή του διχασμού, αλλά μέσω πειστικών πρωταγωνιστών με αξιόπιστες στρατηγικές: στη Ρώμη, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, και κυρίως, στο Βερολίνο».
Πηγή: skai.gr