Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του ονόματος του Λ. Παπαδήμου

- Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, έκανε λόγο για «γελοιοποίηση» αναφερόμενος στην πενθήμερη καθυστέρηση στον ορισμό του νέου πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «το μόνο ευχάριστο είναι η επιλογή του κ. Παπαδήμου». Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει στο πρόσωπό του. Ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τον κ. Παπαδήμο «να μη βάλει άλλους φόρους».

- «Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παλινωδίες έγινε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο χαιρετίζουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται και εύχεται να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν το ίδιο. Να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με ειλικρίνεια, χωρίς να έχουν το βλέμμα στις επόμενες εκλογές» προσθέτει.

- «Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι «απέναντι σ' αυτή τη μαύρη συμμαχία ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».

- «Η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Και ως εκ τούτου, καταλληλότερος να αναλάβει αυτό το έργο είναι κάποιος που δεν έχει εκλεγεί και δεν έχει λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.Η εξέλιξη αυτή, όμως, αποτελεί ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας" δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

- Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός και εκτίμησε ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός - μαριονέτα.

- Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, εκφράζει η Δράση σε ανακοίνωσή της και εύχεται στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη.

- Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εντολή του ελληνικού λαού, σχολίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς. Έκανε λόγο για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζών και των αγορών.

- Ως «τελευταία ελπίδα της χώρας» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Λουκά Παπαδήμου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

- Η χώρα αποκτά την προοπτική να ξανατεθεί σε λειτουργία ο κρατικός μηχανισμός, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, για τη νέα κυβέρνηση. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Μετά από μια πενθήμερη αναμονή σχετικά με την επιλογή του προσώπου του νέου πρωθυπουργού, φαίνεται ότι η χώρα αποκτά την προοπτική να ξανατεθεί σε λειτουργία ο κρατικός μηχανισμός ο οποίος εμφάνισε έντονα συμπτώματα παράλυσης τις τελευταίες ημέρες... Τα Επιμελητήρια, ως θεσμικοί σύμβουλοι της ελληνικής Πολιτείας, θα είναι και πάλι παρόντα, ώστε με τις προτάσεις τους να συνδράμουν την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της....»

- Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι «σήμερα τελείωσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, μετά τη συμφωνία των κομμάτων για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης υπό την προεδρεία του κ. Λουκά Παπαδήμου. Τώρα αρχίζει μια νέα μεγάλη μάχη για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να συνδυάζουν μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ως πρώτα δείγματα γραφής, περιμένουμε να δούμε ένα νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις συντελεστών και έναν αναπτυξιακό και νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό».


- «Η νέα κυβέρνηση της χώρας μας μπορεί να είναι μεταβατική, αλλά, τουλάχιστον, είναι κυβέρνηση κύρους και όχι βιτρίνας. Μετά την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε. Ευχόμαστε σε όλα τα στελέχη της νέας κυβέρνησης καλή επιτυχία και πολύ δύναμη στις διαπραγματεύσεις των όρων της δανειακής σύμβασης, που θα καθορίσουν την ζωή και το μέλλον όλων των Ελλήνων. Ο μοναδικός όρος που θέτει η ελληνικός λαός προς τον νέο πρωθυπουργό είναι η σωτηρία της χώρας. Οι Έλληνες έμποροι πιστεύουμε ότι μπορεί να γλιτώσαμε τα χειρότερα, αλλά τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Πηγή: skai.gr