Κλείσιμο

Μπαρόζο και Γιούνκερ προειδοποίησαν τον Παπανδρέου για τη δόση

Υπό αίρεση έχει τεθεί η εκταμίευση της δόσης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τους Financial Times την προειδοποίηση απηύθυνε στον πρωθυπουργό ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σε τηλεφώνημα λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Παπανδρέου για τις Κάννες, αν και ο Guardian αναφέρει ότι πρώτος επικοινώνησε σχετικά με τον πρωθυπουργό ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το βράδυ της Τρίτης.

Οι FT προσθέτουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός με επιστολή του ενημέρωση τους Ευρωπαίους ηγέτες για το σχέδιό του να επαναδιαπραγματευτεί όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών και στη συνέχεια να την υποβάλλει στη λαϊκή κρίση.

Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, «κανείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί απειλώντας με δημοψήφισμα». Η ίδια πηγή σχολιάζει ότι η αναίρεση της πρόσφατης συμφωνίας δεν είναι σοβαρή κίνηση, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει άλλους να βάλουν χρήματα πριν την απάντηση στο δημοψήφισμα.

Ο Guardian αναφέρει ότι η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί πιθανότατα από το Eurogroup ή το Ecofin στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ευρωπαϊκή πηγή της εφημερίδας εξάλλου σχολιάζει ότι αν αύριο οι Έλληνες πήγαιναν σε πόλεμο θα ήταν ενωμένοι για να τονίσει ότι και τώρα η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο ο πόλεμος.

Επικαλούμενη πηγές κοντά στο ΠΑΣΟΚ οι Financial Times γράφουν ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε το ερώτημα στο δημοψήφισμα να αφορά στη δανειακή συμφωνία, ωστόσο συνταγματολόγοι λένε ότι θα πρέπει να αναφέρεται σε ευρύτερο εθνικό ζήτημα, όπως η συμμετοχή στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας, με το ερώτημα αυτό ο Γιώργος Παναδρέου ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει το «ναι» των μετριοπαθών πολιτών, των μελών της μεσαίας τάξης και των φιλοευρωπαίων Ελλήνων, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παροχή διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Ο χρόνος διενέργειας του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου από την εφημερίδα.

Οι Times εξάλλου γράφουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί θα δώσουν τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα για τους πολίτες θα πρέπει να είναι αν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Αναμένεται αρχικά να προσπαθήσουν να μεταπείσουν τον κ. Παπανδρέου, προσθέτει το δημοσίευμα.

To ΒΒC μεταδίδει από τις Κάννες ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα ζητήσουν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατό και το ερώτημα να μην αφορά στη λιτότητα, αλλά στην παραμονή στην ευρωζώνη.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός/ Λονδίνο