Επί τάπητος το ποσοστό κουρέματος και η διαρκής επίβλεψη της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Σύνοδος των 27 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αναμένονται δηλώσεις της πολωνικής προεδρίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Σύνοδος των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την τάση που διαφαινόταν ότι απόψε θα υπάρξει "πολιτική απόφαση" για μια συνολική κατεύθυνση, χωρίς λεπτομέρειες επί όλων των ζητημάτων.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι «η δουλειά δεν έχει ακόμα τελειώσει», αλλά τόνισε ότι όλοι προσέρχονται στη Σύνοδο με σκοπό να προχωρήσουν αρκετά.

Την ανάγκη να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσεις που θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και την κρίση, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως ο ελληνικός λαός κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Αυστηρότερη επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, με την τοποθέτηση τεχνοκρατών που θα εργάζονται σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Kορυφής.

Προβλέπεται ακόμα η ενίσχυση του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το προσχέδιο θέτει αυστηρούς όρους για τις χώρες στις οποίες ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος καθώς πλέον η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να παρεμβαίνουν επί των μέτρων του προϋπολογισμού των συγκεκριμένων κρατών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν την ισχυρή βούλησή τους για τη στήριξη χωρών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω δράσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και δεσμεύονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πρόοδο της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, διαπιστώνουν πρόοδο στην Πορτογαλία και χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στην Ισπανία, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις εκπροσώπων της ΕΕ και τραπεζιτών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg, μετέδωσε επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της ΕΕ, ότι οι συζητήσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω διαφωνίας για τις εγγυήσεις των νέων ομολόγων. Μάλιστα ανέφερε ότι οι πιθανότητες υιοθέτησης σήμερα από τη Σύνοδο μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επίλυση της κρίσης, είναι πολύ μικρές.

Νωρίτερα το πρακτορείο είχε κάνει λόγο για διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω διαφωνίας για τις εγγυήσεις των νέων ομολόγων.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες -14η φορά σε 21 μήνες – εν μέσω της παγκόσμιας αγανάκτησης για την αποτυχία επίλυσης της κρίσης, που πλέον απειλεί την Ιταλία και τη Γαλλία και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην παγκόσμια οικονομία.
Πηγή: skai.gr