DW: Διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή

Το θέμα του καθορισμού του ύψους του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Η ευρωζώνη και οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής το σημείο προσέγγισης, ενώ όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συζητηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το ελληνικό θέμα αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της συνόδου, αφού η Γερμανία επιμένει σε ένα «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της τάξης του 60%, θεωρώντας το ύψος αυτό της απομείωσης απολύτως αναγκαίο προκειμένου να καταστεί διαχειρήσιμο το χρέος. Από την άλλη οι ιδιώτες δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να δεχθούν ένα ποσοστό που θα ξεπερνάει το 40%. Ο κοινός τόπος αναζητείται σε μια μείωση πλησίον του 50%.

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν τις προηγούμενες μέρες ότι επιθυμούν εθελοντική, δηλαδή συμφωνημένη συμμετοχή των ιδιωτών. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν εάν το αδιέξοδο παραμείνει στη διάρκεια της συνόδου. Με άλλα λόγια παραμένει το ερώτημα εάν θα πάνε ένα βήμα παραπέρα επιβάλλοντας τη μείωση στους ιδιώτες επενδυτές με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Στα άλλα θέματα της Συνόδου, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχει μια κατ΄αρχήν απόφαση, που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η οποία θα οριστικοποιηθεί αφού προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία στο ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Πηγή: Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες/ Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου