Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στην αποψινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη αποψινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα αλλά και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης και αύριο Πέμπτη το Εcofin.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ γίνονταν συνεχείς διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε αφενός μεν να συμφωνηθεί το ύψους του «κουρέματος» και αφετέρου να συμφωνηθούν οι βασικές τεχνικές παράμετροι. Όλα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος η Γερμανία πιέζει για "κούρεμα" 50 έως 60%, ενώ πιέσεις ασκούν και οι ΗΠΑ προς τους ευρωπαίους ζητώντας τους να αναλάβουν δράση. Οι τράπεζες και η Γαλλία ζητούν "κούρεμα" 40%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το 60% είναι ρεαλιστικό λόγω της κατάστασης του ελληνικού χρέους.

Όπως αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, το σχέδιο απόφασης της Συνόδου θα περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής επικαλείται έγγραφο που κυκλοφορεί στη γερμανική Βουλή.

Ωστόσο, το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει ότι ενδεχομένως την Τετάρτη να μην υπάρξει απόφαση για το ελληνικό κούρεμα, καθώς είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση οι ζημιές που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες. Επίσης αναφέρουν ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης EFSF.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο
ολοκληρωτική ή μερική χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι δε συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού χώρας από την ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr